Carlos Rojas

Carlos Rojas - Föreläsning

Var går gränsen? Om flyktingmottagande, öppna hjärtan och systemkollaps.

Carlos Rojas är analyschef på Sweden Research, där han till vardags arbetar med att göra studier och analyser åt kommuner och myndigheter.

Carlos fokus har ända sedan tonåren varit frågor som rör social hållbarhet kopplad till migration. Sedan han 2004 var med och startade tidskriften “Gringo” har han varit en viktig röst i samtalet om migration och social hållbarhet. Flyktingfrågan ligger högt på agendan och tonläget är uppskruvat både i politiken och i kommentarsfälten. Sverige deltar nu i en internationell tävling om vem som mest resolut kan stänga sina gränser. Trots det framhärdar var femte svensk i sin övertygelse om att vi borde ta emot fler flyktingar inte färre. Hur kommer det sig att nyhetsflödet plötsligt fylls av termer som systemkollaps och massiva flyktingströmmar istället för ord som medmänsklighet och humanitet? Hur navigerar vi etiskt, realistiskt och hållbart i denna komplexa fråga?

I föreläsningen “Var går gränsen?” benar samhällsanalytikern Carlos Rojas ut begreppen. Genom intervjuer med forskare och politiker i Sverige och internationellt, historiska återblickar och analys av statistik målar Rojas upp en nyanserad bild av dagsläget och funderar över hur vägen framåt skulle kunna se ut. Idag beräknar UNHCR att över 50 miljoner människor är på flykt i världen, och inga tecken tyder på att de blir färre. Att fortsätta låta Medelhavet agera gränsvakt är ingen lösning så vad gör vi? Och vad skulle vi kunna göra, i Sverige och globalt? Var går gränsen?

Pressbild

Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar vi dig. Du kan även ringa 08-77 22 577 eller maila info@speakersandfriends.se.