Sofia Rasmussen - föreläsare - Speakers&friends - foto: Helene Spjuth - profilbild
Hem / Blogg / Attraktiva arbetsgivare – ny undersökning om vad som är viktigt för dagens ungdomar

Attraktiva arbetsgivare – ny undersökning om vad som är viktigt för dagens ungdomar

Vi på Speakers&friends har under senare tid märkt en uppgång på förfrågningar inom området talangutveckling och hur våra kunder blir mer attraktiva för framtidens talanger. En av våra föreläsare inom området är Sofia Rasmussen som driver sitt eget analysföretag inriktat på området och är expert på frågor som rör ungas arbetsvärderingar, ledarskap, kompetensförsörjning samt framtidens arbetsmarknad.

Sofia föreläser om hur vi kan möta framtidens utmaningar i våra organisationer och en av de största frågorna just nu handlar om hur arbetsgivare kan öka sin attraktionskraft gentemot de unga talangerna. Vad driver dem och hur kan vi locka dem till våra organisationer? Läs hennes krönika och senaste undersökning om hur vi blir attraktiva arbetsgivare för framtidens medarbetare!

Stor konkurrens om talangerna

Det är lätt att förstå varför så många arbetsgivare frågar sig hur de kan bli mer attraktiva för framtidens talanger. Enligt en global undersökning menar 77% av ledarna i Sverige att de har svårt att hitta rätt kompetens när de ska rekrytera ny personal (källa: ManPowerGroup. Talent Shortage Survey 2022) och enbart 14% av svenska ledare tror att det kommer att bli lättare att hitta kompetens om fem år. Övriga 86% tror att problemet kommer att vara ungefär lika stort eller större om fem år (källa: Wes Insights 2023: Rekryteringsparadoxen).

Bristen på rätt kompetens kan vara ett hot både mot företags tillväxt och för välfärdens funktioner. Även den gröna omställningen inom industrin hotas när företagen inte får tag på kompetens. En av flera viktiga nycklar för att lyckas med kompetensförsörjningen är att förstå vad arbetsgivare kan göra för att öka sin attraktionskraft gentemot framtidens talanger – dagens unga medarbetare.

Förstå den unga generationens behov och förutsättningar

När unga får frågan vad som skulle vara viktigast för dem om de stod i valet mellan olika arbetsgivare är svaret tydligt: trevlig miljö och trevliga kollegor, möjlighet till balans i livet, jämställda arbetsplatser som ger möjlighet till hög lön och till att växa som människa och få personlig utveckling på i jobbet. Det visar den årliga ungdomsundersökning som Sofia Rasmussen genomför i vilken sammantaget över 14 000 respondenter i åldersgruppen 15-29 år deltagit sedan 2015. Se diagrammet ”Ungdomsfokus 2022”.

Balans i livet är ett exempel på ett värde som vuxit sig starkare under de senaste decennierna. Dagens unga har vuxit upp under en period då sjukskrivningar på grund av stress och psykisk ohälsa ökat och många av dagens unga har sett sina föräldrar drabbas på olika sätt. Samtidigt har det funnits gott om förebilder och influencers som pratat öppet om sin egen psykiska ohälsa och därmed bidragit till att stigmat kring frågan minskat. I den unga generationen är det många som är oroade över att bli stressade när de tänker på framtiden. De arbetsgivare som tar frågan på allvar och tydligt kommunicerar vad de gör för att medarbetare ska ha möjlighet till balans i livet kommer sannolikt att vara extra attraktiva för unga talanger.

Stort intresse för ledarskap bland unga

Tidigare kartläggningar visar att allt färre medarbetare är villiga att ta på sig chefsuppdrag. Studien Ungdomsfokus visar dock att det finns en stor nyfikenhet på ledaruppdraget bland unga. Sju av tio unga kan tänka sig att bli chef i arbetslivet eller har det som en tydlig målsättning. En lika stor andel unga kvinnor som unga män kan tänka sig att bli chefer, men det är vanligare att unga män har det som en tydlig målsättning. Det som driver unga som vill bli ledare är främst en stark vilja att kunna påverka och förändra verksamheten. En annan vanlig drivkraft är möjligheten att bidra till andras personliga utveckling. De två drivkrafter som hamnar i topp fokuserar alltså inte på möjligheten att utvecklas själv eller få olika förmåner utan på en vilja att utveckla och förändra andra människor och verksamheter. Det gäller att vi fångar upp intresset för ledarskap bland våra unga talanger och ser till att det finns strukturer för stöttning och mentorskap på plats för att unga ska våga ta steget.

Sofia Rasmussen - blogg- Speakers&friends- attraktiva arbetsgivare
Källa: Ungdomsfokus 2022, Rasmussen Analys och Stiftelsen Ungt Ledarskap

 

Behoven av ny kompetens är stora på arbetsmarknaden och lyckligtvis finns det konkreta redskap för arbetsgivare som vill öka sin attraktionskraft gentemot unga talanger. I sin föreläsning delar Sofia med sig av dessa verktyg och om insikter från många års studier av ungas värderingar och livsstilar.

Hör gärna av dig till oss på Speakers&friends om du vill veta mer om hur du blir attraktiv arbetsgivare för framtidens talanger!

 

Dela inlägg:

Hitta din nästa föreläsare hos oss på Speakers&friends!

Vi har mångårig och gedigen erfarenhet av att matcha rätt föreläsare till rätt tillfälle. Här hittar du ett urval av föreläsare som vi samarbetar med. Hittar du inte den du söker? Kontakta oss så hjälper vi dig!