Jonas von Essen - föreläsare - Speakers&friends - fotograf Christian Gustavsson
Hem / Blogg / Enklare och häftigare vardag med Jonas von Essen

Enklare och häftigare vardag med Jonas von Essen

Minnesmästaren och föreläsaren Jonas von Essen lyckades nyligen ta sig hela vägen till miljonfrågan i Postkodmiljonären på TV4. Väl där använde han livlinan ”Ring en vän” för att bjuda in en kompis till det kommande vinstkalaset. Jonas samarbetar med Speaker&friends och vi har lyckats få tag i honom för en liten pratstund.

Grattis till vinsten! Rätt kaxigt att ringa kompisen där på slutet. Var du helt säker på svaret?

-Jag var så säker man kan vara i en sådan situation, haha. Hade ändå en ganska tydlig minnesbild av en liten korp som skuttade omkring i Chandigarh, vilket skulle få mig att minnas att det var Le CORBusier som var arkitekten bakom staden.

Har du alltid varit bra på frågesport?

-Absolut inte! Tvärtom så hade jag fram till för kanske fem-sex år sedan ovanligt svag allmänbildning. Ganska tidigt i min minneskarriär blev jag uppringd av ett frågeprogram på tv som ville ta in mig som expert. Det kändes som att det i princip var klart och de skulle bara göra ett litet test för att kolla hur mycket jag kunde. Det var 30 rätt normalsvåra frågor och jag hade kanske fem rätt. Hon jag pratade med sa: ”Du kände nog själv att det där inte gick så bra…” och sedan hörde jag inget mer från dem, haha. Det gav mig dock motivation att försöka bredda mitt kunnande lite, och tack vare minnesteknikerna var det möjligt att snabbt lära sig en massa inom många olika områden.

Hur stor del av ditt minne handlar om tekniker och hur mycket är medfött?

-100 % tekniker och 0 % medfött. Det låter säkert konstigt, men mitt vanliga minne är faktiskt rätt dåligt. Hela anledningen till att jag kan memorera svaren på alla frågor i Trivial Pursuit eller 100 000 decimaler på pi är att jag har lärt mig och tränat på särskilda minnestekniker. Utan dem är jag som Iron Man utan sin dräkt eller Bamse utan dunderhonung.

Tror du att alla kan förbättra sitt minne med de här teknikerna?

-Det är jag helt övertygad om! Jag har tränat tusentals personer genom åren och gång på gång sett dem förbluffa sig själva med hur mycket de kan komma ihåg när de får veta hur de ska göra. På samma sätt som alla kan lära sig att cykla eller läsa och skriva så kan alla lära sig att minnas riktigt bra. Jag skulle dessutom säga att minnestekniker är betydligt lättare att lära sig än till exempel cykling.

Förutom minnesmästeriet så är du också en uppskattad föreläsare. Vad kan man vänta sig om man bokar en föreläsning med dig?

– Lyssnarna kan förvänta sig ett rafflande äventyr som till stor del utspelar sig inuti ens egen hjärna! Jag brukar varva maffiga demonstrationer med roliga övningar där publiken själva får upptäcka sin oväntat mäktiga minnesförmåga och sina hjärnors gömda potential. Mitt mål är att alla ska gå därifrån med en känsla av att ha upptäckt en dold superkraft som kommer att göra hela livet – både privat och på jobbet – både enklare, roligare och häftigare. Många brukar berätta att de genast går hem och skryter med sina nya förmågor för sin familj och sina vänner, vilket jag förstås uppmuntrar!

Låter minst sagt minnesvärt! Tack så mycket för pratstunden!

– Tack själva!

Hör av dig till oss på Speakers&friends för diskussion om hur ni kan dra nytta av Jonas  föreläsningar!

 

 

Dela inlägg:

Hitta din nästa föreläsare hos oss på Speakers&friends!

Vi har mångårig och gedigen erfarenhet av att matcha rätt föreläsare till rätt tillfälle. Här hittar du ett urval av föreläsare som vi samarbetar med. Hittar du inte den du söker? Kontakta oss så hjälper vi dig!