Maria Wolrath Söderberg - föreläsare - sommarpratare - Speakers&friends - foto: Mattias Ahlm
Hem / Blogg / Sommarprat med Maria Wolrath Söderberg

Sommarprat med Maria Wolrath Söderberg

Efter semestrarna brukar det dyka upp föreläsningsförfrågningar på årets sommarpratare. En som fått väldigt många förfrågningar efter sitt sommarprat är retorikern Maria Wolrath Söderberg. Maria är docent i retorik på Södertörns högskola och forskar om människors inställning till klimatfrågor och hur vi förhandlar med oss själva när vi köper saker eller gör saker som inte är särskilt bra för miljön.

I sitt sommarprat pratar Maria om glapp mellan vad vi vet och hur vi lever. Att det finns ett gnissel mellan vad vi vet, vad vi bör och vad vi gör. I klimatfrågan ställer detta gnissel oss i plågsamma tankar och upplevelser som vi gärna blundar för. Maria pratar gärna om hur våra plågsamma funderingar kring klimatet också är en stark drivkraft för omställning och förändring.

– Många upplever en inre spricka mellan hur man lever och oron för framtiden. Och konstigt nog är det rätt kul att prata om. Vi är så knäppa ibland vi människor, men vi kan också vara alldeles otroligt kloka och ta ansvar, om vi fattar att det är kris.

Vi skyller ofta på att det inte spelar så stor roll vad lilla jag gör. Vad spelar det för roll att just jag sorterar mina sopor när man inte gör det i Kina? En annan ursäkt är att det beror på fel i systemet och enligt systemet måste de agera med utgångspunkt från vad deras kunder köper eller vad deras väljare tycker. Men enligt Maria Wolrath Söderberg står inte det ena i motsättning till det andra. Det är i rummet mellan system och individ som förändring sker. Det är när människor organiserar och engagerar sig som det skapas en struktur som stödjer att man agerar annorlunda och nya normer skapas.

Vill ni höra mer om Maria Wolrath Söderberg så kan vi verkligen rekommendera hennes sommarprat som finns här i sin helhet. 

 

Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio

Dela inlägg:

Hitta din nästa föreläsare hos oss på Speakers&friends!

Vi har mångårig och gedigen erfarenhet av att matcha rätt föreläsare till rätt tillfälle. Här hittar du ett urval av föreläsare som vi samarbetar med. Hittar du inte den du söker? Kontakta oss så hjälper vi dig!