Robert Karjel - föreläsare - Speakers&friends - boken Ut ur Kabul
Hem / Blogg / Vad kan man lära sig när allt blir kaos?

Vad kan man lära sig när allt blir kaos?

Författaren och föreläsaren Robert Karjel har nyligen kommit ut med reportageboken Ut Ur Kabul, som fått mycket uppmärksamhet och skildrar den svenska evakueringen från Afghanistan. Speakers&friends fick en kort intervju med Robert på en fika mellan tv-soffor och tidningsintervjuer.

Kul med boken och all uppmärksamhet Robert! Men det var en del jobb med att skriva den va?

– Om det var (en suck). Jag hade ingen aning om hur mycket tid och kraft jag skulle behöva lägga när jag började. Det blev mer än 100 intervjuer, bara det inspelade materialet är mer än 150 timmar … Men så blir det när man intervjuar alla från ministrar och ambassadörer till ljusskygga specialförband och flyende afghaner. Skrivandet sen … det blev ett halvår när jag ibland jobbade dygnet runt. Under förra sommaren var det maniskt.

Så vad handlar boken egentligen om?

– Den handlar om när Kabul faller i talibanernas händer i augusti 2021. Det går på bara några timmar och de svenska diplomaterna på ambassaden evakueras hastigt under dramatiska omständigheter. I en halv dag är alla jättenöjda, tills man inser att alla lokalanställda afghaner, tolkar och människorättskämpar man jobbat med i alla år bara lämnats vind för våg. Om talibanerna får tag på dem är deras liv i fara. Situationen blir politiskt och moraliskt ohållbar och Sverige inleder en operation för att föra ut dem. Men obeslutsamhet, trassel med tillstånd och tolkning av lagar gör processen både krånglig och utdragen. Till sist tvingas en grupp civila säkerhetsoperatörer ta täten.

Det låter som något med Tom Cruise på bio?

– Låt mig säga så här – det som förmedlades av ministrar och andra på presskonferenserna då när det pågick var långt ifrån det som verkligen ägde rum. Jag hade nog själv inte trott på det, men nu vet jag. Kan du tänka dig, folk som checkar in på Arlanda med utrustning för gisslanfritagning och en miljon dollar i kontanter, därför att Flygvapnets Herculesflygplan inte kan få ordning på sina flygtillstånd!?!

Det låter ju helt surrealistiskt, betyder det att det var ett misslyckande?

– Nej, nej, inte alls! Historien jag har grävt fram är en hyllning till individens kraft. Det är så många människor, diplomater, militärer, migrationsverkets tjänstemän, de gör allt i sin makt för att för att lösa det, för att rädda afghanerna, trots att regelverk och rutiner hela tiden sätter käppar i hjulen. Det är en kamp mellan regler och moral. Och moralen segrar, de får till sist ut 1023 personer, när de i början bara hoppades på 25. Det är ett mirakel, och det är vackert. Men många av de inblandade är märkta för livet.

Och nu håller du dessutom föredrag om Evakueringen. Men kan man lära sig något av det, mer än som en spännande historia?

– Absolut, berättelsen är allt mellan Shakespeare och tv-serien Homeland. Men man kan också lära sig hur Sverige faktiskt fungerar när en verklig kris slår till. Det finns massor av exempel på bra ledarskap och tyvärr även på dåligt. Även hur människor reagerar när de ställs inför svåra dilemman – det är det här jag får göra, men det här jag måste göra … Det finns en del knep när man måste leva med sig själv efter den sortens val.

Låter lite tungt, om du frågar mig.

– Nej, nej, jag sa ju det, det är vackert. Det tar fram det allra bästa hos människan.

Och vilken typ av föreläsning blir det med utgångspunkt från nya boken, mer matnyttig eller ren inspiration? 

– Man kan lyssna på mig som ren inspiration, att få lyssna till en fantastisk och otrolig historia med bilder och filmsekvenser som inte finns med i boken. Man kan även få en mer riktad och fördjupad inriktning på föreläsningen kring utmanande ledarskap och krishantering. Då blir det också matnyttiga verktyg och erfarenheter som inte går att få någon annanstans ifrån. Egentligen är det som tidigare men allt arbete med boken har gett ett utökat kunskapsområde och nya vinklingar på ledarskap, säkerhet och krishantering.

 

Robert Karjel - föreläsare - Speakers&friends - boken Ut ur Kabul Robert Karjel - föreläsare - Speakers&friends - boken Ut ur Kabul Robert Karjel - föreläsare - Speakers&friends - boken Ut ur Kabul

 

Hör gärna av dig till oss på Speakers&friends för fortsatt diskussion om Robert som föreläsare!

Dela inlägg:

Hitta din nästa föreläsare hos oss på Speakers&friends!

Vi har mångårig och gedigen erfarenhet av att matcha rätt föreläsare till rätt tillfälle. Här hittar du ett urval av föreläsare som vi samarbetar med. Hittar du inte den du söker? Kontakta oss så hjälper vi dig!