Hem / Föreläsare / Alexander Ståhle
Alexander Ståhle - föreläsare - Speakers&friends - foto: Adam Af Ekenstam - profilbild

Alexander Ståhle

Framtidens städer – stadsutveckling med hållbarhet

Alexander Ståhle är stadsforskare och stadsplanerare med fokus på hållbarhet. Han är en av landets mest anlitade föreläsare inom stadsutveckling, byggande och trafik. Alexander har föreläst i de flesta svenska och norska tätortskommuner, för de stora byggföretagen och fastighetsägarna, samt på flera stora konferenser om hållbara städer och fastighetsutveckling. Han uppskattas för sitt roliga, lättsamma och pedagogiska sätt att berätta om hur vi kan utveckla framtidens städer.

Alexander Ståhle är doktor i stadsbyggnad på KTH och vd för arkitektkontoret Spacescape. Han är utbildad landskapsarkitekt och doktorerade med en avhandling om förtätning och offentliga grönytor. På KTH har han forskat på hur städer och stadsplaner skapar attraktivitet, hållbarhet och rättvisa. Alexanders hjärtefråga är just hållbar stadsutveckling.

Spacescape, som Alexander Ståhle har drivit sedan 2008, har blivit en av Sveriges ledande konsulter inom stadsbyggnad. De har bland annat arbetat med projekt som Nya Slussen, Nya Kiruna, Airport City Stockholm, analyser av bostadsmarknaden och bostadsbyggande i Sveriges storstäder.

2019 startade Alexander it-bolaget Placetoplan som är en digital dialogplattform som skall hjälpa kommuner och fastighetsägare att få synpunkter på sina planer. Syftet är att öka demokratin och samtidigt göra det lättare för stadsplanerare att analysera allmänhetens synpunkter. Det är nästa steg i stadsplaneringens digitalisering.

Alexander Ståhle är också författaren bakom boken “Alla behöver närhet – Så blir framtidens städer” (2016). Boken kommer från hans forskningsprojekt på KTH och är en omfattande trendanalys som beskriver hur framtidens städer och trafik kan se ut.

 

Alexander Ståhle - föreläsare - Speakers&friends - foto: Viktor J Fremling Alexander Ståhle - föreläsare - Speakers&friends Alexander Ståhle - föreläsare - Speakers&friends

Foto 1 – Viktor J Fremling

 

Föreläsningar med Alexander Ståhle

Alexander Ståhle är expert inom stadsutveckling, byggande och trafik samt digitalisering. I sina föreläsningar visar han hur den attraktiva, hållbara, rättvisa och smarta staden kan se ut. Hur ska vi bygga och förtäta? Hur blir mobiliteten och trafiklösningarna i den framtida staden?

Alexander trendspanar och baserat på forskning och framtidsstudier besvarar han frågor som

  • Hur kommer framtidens städer se ut?
  • Hur kommer vi leva?
  • Vad händer om vi får brist på energi och stora klimatförändringar?
  • Medborgardialog i stadsplanering och fastighetsutveckling
  • Hur påverkar nya teknologier som självkörande bilar och nya ideal inom stadsplaneringen stadens utveckling?

Alexander skräddarsyr gärna sina föreläsningar efter era önskemål.

Han föreläser både på svenska och engelska.

 

Pressbild – Alexander Ståhle (foto: Adam Af Ekenstam)

 

Länkar:

Artikel i Forskning & Framsteg –  Den täta gröna staden är mest hållbar

Hela kedjan, podcast om samhällsbyggnad – Intervju med Alexander

Artikel på liljewall.se – Liljewall möter Alexander Ståhle

Så bokar du Alexander Ståhle

1

Undersök i korthet vad ni är ute efter.

Prata först ihop dig med dina kollegor och gör lite research. Vilken inriktning vill du att evenemanget ska ha och vad får det kosta? Är datumet fast eller flexibelt?
2

Kontakta oss och berätta mer

När du har klart för dig vad du är ute efter och inom vilka ramar, är du varmt välkommen att kontakta oss för att berätta mer och få rådgivning gällande evenemanget du ska hålla. Lättast är om du ringer till oss.
3

Vi återkopplar med ett förslag

Efter vårt samtal, kommer vi ge dig ett antal förslag på föreläsare som stämmer in på dina önskemål och behov.
4

Bokning och kontakt med föreläsaren

När vi har hittat rätt föreläsare till dig och du väljer att boka genom oss på Speakers&friends, får du snabbt ett bekräftande avtal från oss. Därefter får du också direktkontakt med föreläsaren du valt för att tillsammans stämma av evenemangets innehåll och upplägg, samt andra praktiska detaljer.

Relaterade föreläsare

Anna Kinberg Batra

Mohammed Mouaid och Caxton Njuki

Joakim Eklund

Magnus Melander

Alexander Ståhle - föreläsare - Speakers&friends - foto: Adam Af Ekenstam - profilbild

Alexander Ståhle

Vill du boka Alexander Ståhlesom föreläsare?

Hör gärna av dig till oss på Speakers&friends för vidare diskussion och för att boka Alexander Ståhle som föreläsare!