Hem / Föreläsare / Anders Ekholm
Anders Ekholm - föreläsare - Speakers&friends - foto: Jukka Lariola - profilbild

Anders Ekholm

Mot framtidens välfärd

Anders Ekholm är expert på forskningsbaserad framtidsanalys. Han håller mycket uppskattade föreläsningar om samhällsutvecklingen och frågor såsom AI:s påverkan på vår framtida välfärdssektor.

Anders Ekholm är senior rådgivare och tidigare vice VD för Institutet för Framtidsstudier. Han forskar kring möjligheterna att förbättra verksamheter och deltar i institutets utredningar som genomförs på uppdrag av olika kommuner, regioner och andra organisationer. Dessa utredningar fokuserar på viktiga samhällsfrågor, såsom konsekvenserna av AI och digitaliseringen för framtidens välfärd samt strategier för att hantera komplexa fenomen som kriminalitet, bristande integration eller ökande psykisk ohälsa.

Med en bakgrund som analyschef på Socialdepartementet har Anders Ekholm undersökt Sveriges framtida behov av vård och omsorg. Han har även arbetat på Finansdepartementet, Arbetsmarknadsdepartementet och Utbildningsdepartementet. Under pandemin hade han rollen som analysdirektör på IVO. För närvarande är han vice ordförande i Diabetes Sverige och har suttit i ett antal styrelser inom start-ups, vård och omsorg.

 

Föreläsningar med Anders Ekholm

Med utgångspunkt i forskningsbaserade framtidsanalyser håller Anders Ekholm föreläsningar om samhällsutvecklingen och hur demografiska förändringar, värderingsförskjutningar och teknologiska framsteg påverkar vår kommande välfärdssektor.

Vad skiljer egentligen 1900-talets utmaningar från dem som det 21:a århundradet står inför? Vilka förändringar krävs av institutioner och organisationer för att möta denna nya framtid?

 

Framtida välfärdssektorn och AI

I sina föreläsningar utforskar Anders AI:s påverkan på välfärden. När han började skriva om AI inom välfärden för över 10 år sedan, betraktades det av många som Science Fiction. Idag är det på väg in i daglig verksamhet i många sektorer. Men hur påverkar det olika yrken och verksamheter, och vad krävs för att börja implementera AI? Kommer AI att frälsa eller förgöra mänskligheten?

 

Förklarande fakta – med humor

Anders Ekholms föreläsningar baseras på statistik, forskning och prognoser. Det kan lätt kopplas samman med ”tråkigt” och ”torrt”, men han förtydligar dessa fakta så att åhöraren kan ta det till sig och få en bättre förståelse för samhällsutvecklingen. Anders är dessutom humoristisk på en ”lagom” nivå som gör det kul men inte förtar det han talar om.

Bakgrunden som oberoende tjänsteman inom politiken gör att han kan skapa förståelse för hur reformer och andra insatser kommit till, hur det har gått och varför många av reformerna inte fått avsedd effekt.

 

Kontakta oss på Speakers&friends för att boka Anders Ekholm som er nästa föreläsare!

 

Länkar:

PåJobbetpodden – Anders Ekholm – Komplexa framtidsproblem

Podcast Hälsa för ohälsosamma – Den nya tekniken kommer att revolutionera folkhälsan

YouTube, föreläsning för Ålands Landskapsregering – Framtidens äldreomsorg

 

Pressbild – Anders Ekholm (foto: Jukka Lariola)

Så bokar du Anders Ekholm

1

Undersök i korthet vad ni är ute efter.

Prata först ihop dig med dina kollegor och gör lite research. Vilken inriktning vill du att evenemanget ska ha och vad får det kosta? Är datumet fast eller flexibelt?
2

Kontakta oss och berätta mer

När du har klart för dig vad du är ute efter och inom vilka ramar, är du varmt välkommen att kontakta oss för att berätta mer och få rådgivning gällande evenemanget du ska hålla. Lättast är om du ringer till oss.
3

Vi återkopplar med ett förslag

Efter vårt samtal, kommer vi ge dig ett antal förslag på föreläsare som stämmer in på dina önskemål och behov.
4

Bokning och kontakt med föreläsaren

När vi har hittat rätt föreläsare till dig och du väljer att boka genom oss på Speakers&friends, får du snabbt ett bekräftande avtal från oss. Därefter får du också direktkontakt med föreläsaren du valt för att tillsammans stämma av evenemangets innehåll och upplägg, samt andra praktiska detaljer.

Relaterade föreläsare

Maria Strømme

Cecilia Safaee

Fredrik Wass

Anders Ekholm - föreläsare - Speakers&friends - foto: Jukka Lariola - profilbild

Anders Ekholm

Vill du boka Anders Ekholmsom föreläsare?

Hör gärna av dig till oss på Speakers&friends för vidare diskussion och för att boka Anders Ekholm som föreläsare!