Hem / Föreläsare / Anna Almberg
Anna Almberg - föreläsare - Speakers&friends - foto: Jenny Frejing - profilbild

Anna Almberg

Heja intern kommunikation!

Anna Almberg är en färgstark föreläsare och en modig pedagog som hjälper organisationer och grupper att komma samman i en starkare vi-känsla. Hennes fasta övertygelse är att bra intern kommunikation är en förutsättning för ett hållbart arbetsliv, engagerande arbetsplatser, förtroendefullt ledarskap och starka relationer. Effektiv intern kommunikation förbättrar samarbetet, ökar produktiviteten och avgör måluppfyllelse och resultat.

Så behöver ni stärka vi-känslan och komma samman som verksamhet och grupp? Vill ni förbättra den kommunikativa kompetensen hos ledare, kommunikatörer och hos medarbetarna? Behöver ni stöd i att lyckas med dialog och möten, eller att omsätta en strategisk plan till handlingskraft? Har ni en värdegrund som behöver aktiveras?

Svarar ni ja på någon eller några av dessa frågor – då är Anna Almberg föreläsaren för er!

 

Om Anna Almberg
Anna Almberg - föreläsare - Speakers&friends - foto: Jenny Frejing
”Vi har ett liv på jorden och tänk så mycket tid av det endaste livet vi spenderar på jobbet, så nog tusan är vi värda att ha det bra!” Foto: Jenny Frejing.

Anna Almberg är en av Sveriges främsta föreläsare inom intern kommunikation och kommunikativt ledarskap.  Hon har filosofie magisterexamen i kommunikation och 15 års erfarenhet som föreläsare. Hon är också utbildad coach och handledare och en verksam konstnär i Gustavsberg. Anna har tidigare ansvarat för Systembolagets interna kommunikation och varit kursansvarig på Berghs School of Communication.

Med sitt eget företag,  Anna Almberg AB, har hon jobbat med universitet och högskolor, byggbransch, kommuner, landsting och regioner, handel, stålindustrin, fackförbund och läkemedelsbranschen. Med andra ord: överallt och med hur många som helst.

 

Föreläsningar med Anna

Anna Almbergs föreläsningar är fyllda av interaktivitet och kreativitet. Hon är generös med sin kunskap och ger konkreta tips för att lyckas. Hon är ofta keynote speaker, finns som kursledare på olika öppna kurser och skräddarsyr föreläsningar och utbildningar till kunder.

Målgrupperna är såväl ledningsgrupper som medarbetare, kommunikatörer och andra stödfunktioner. Och det finns ingen begränsning i gruppens storlek.

Alla föreläsningen kan anpassas från en timme till en heldag, fysiskt eller digitalt. Uppläggen passar utmärkt som en del av en konferens eller likväl som fristående utvecklingsaktivitet. Innehåll och upplägg anpassas efter behov och önskemål.

 

Exempel på föreläsningar:

Lyckas med intern kommunikation

Intern kommunikation är inte bara en förutsättning för framgång, det är själva grunden för den. Fungerande intern kommunikation har positiva effekter på arbetsmiljö, trivsel, förtroende, kundnöjdhet och lönsamhet.

Denna föreläsning ger ökade insikter kring betydelsen av intern kommunikation och verktyg för ett mer kommunikativt ledarskap och medarbetarskap. Med pedagogisk skicklighet, stor portion humor och ett äkta engagemang bjuder Anna Almberg på en föreläsning som stannar kvar hos åhörarna.

Ur innehållet:

 • grunderna i framgångsrik intern kommunikation
 • att aktivera beslut, strategiska planer och skapa gemensam handlingskraft
 • grundläggande om kommunikationssystem ”rätt budskap i rätt kanal”
 • vad krävs av en ledare för att skapa engagemang hos medarbetarna?
 • nycklar för att minska ”vi och dom”
 • övningar av mer praktisk karaktär för att lyckas bättre med möten, dialog, budskap

 

Vägen till ett kommunikativt ledarskap – praktiska tips och metoder

Vill du ta steget från att vara en vanlig chef till att bli en inspirerande ledare? Då är det kommunikation som gör skillnaden.

Med stöd från forskning hjälper Anna Almberg chefer, ledningsgrupper och stödfunktioner att förbättra sin kommunikation. Det är kommunikation som gör en chef till en ledare. Ledarskapet är något du förtjänar genom de relationer du förmår att bygga till dina medarbetare. En kommunikativ ledare förväntas kunna driva förändring, skapa mening och sammanhang, leda dialog och ge återkoppling. Jobbar du i en stödfunktion är det ditt ansvar att stödja ledarna till en ökad kommunikativ förmåga.

Den här föreläsningen ger inspiration, insikt och möjlighet till självreflektion. Många tidigare deltagare vittnar också om hur lätt det varit att omsätta föreläsningens delar till konkret handling.

Ur innehållet:

 • kunskap och inspiration om kommunikativt ledarskap
 • budskapsmodellen för att engagera och involvera
 • läran om att lyssna
 • läran om feedback
 • skapa engagemang för riktning och mål
 • vad medarbetaren behöver svar på för att känna engagemang
 • metoder och konkreta verktyg för bland annat möten, dialog, och effektiva budskap
 • kommunikativt ledarskap i förändring

 

Förändra smartare med rätt kommunikation

Förändring är oupplösligt kopplad till kommunikation – det är omöjligt att driva en förändring utan att kommunicera den.

Vill du se verkliga resultat från dina förändringsinsatser? Då behöver du förstå hur viktig kommunikationen är för att lyckas. Det är först när människorna som ska förändra sig vill göra det som det blir resultat. En av de vanligaste orsakerna till att förändringar misslyckas är en övertro till människans vilja att förändra sig ihop med bristande kommunikation.

Med glimten i ögat och djup kunskap ger Anna Almberg deltagarna inspiration, förståelse och möjlighet till igenkänning. Med utgångspunkt i våra förändringsreaktioner skapas insikt om hur en bra kommunikationsplanering kan underlätta förändringsarbetet.

Ur innehållet:

 • några av de viktigaste kommunikativa nycklarna för att få med sig människor och därmed öka möjligheterna till att lyckas med förändring
 • vi lär känna “Majvor Motståndig” och utifrån ett case hjälper vi henne igenom hennes förändringsresa
 • vi går igenom tips och tränar tillsammans
 • attraktiva målbilder
 • brinnande plattformar
 • involvering
 • dialog och läran om att lyssna
 • förändringsreaktioner
 • grunderna i kommunikationsplanering

 

Stärk vi-känslan – gör varandra bra

Vi-känsla är inte bara en känsla, det är en kraft som driver lag, grupper och organisationer framåt.

Med lekfullhet, allvar och pedagogisk skicklighet får Anna Almberg grupper att komma samman och lära känna varandra på nya sätt vilket ger ny energi. Det här är ett upplägg av både föreläsning, övning, verktyg och inspiration som stärker vi-känslan, riktningen och framåtrörelse.

Ur innehållet:

 • övningar för att berätta om sig själv från nya perspektiv
 • hur skapas öppenhet och tillit?
 • föreläsning i kraftfull intern kommunikation och bemötande
 • dialog – konsten att tänka tillsammans
 • övningar och träning i lyssnande
 • hitta förebildkollegan ”Härmapan” vad kan vi lära av den?
 • självledarskapets magi – bli ditt eget goda resesällskap på resan livet
 • kraften i feedback
 • övningar och verktyg för att klargöra er riktning
 • visualiseringar av gruppens historia och framtid
 • energi och insikter som stärker gruppens vi-känsla

 

Värdegrund från ord till handling – så förankrar du dina värderingar i verksamheten

För att förankra värdegrunden måste vi först förstå, sedan agera. Värdegrunder spelar en central roll i alla framgångsrika organisationer och projekt. Men hur tar vi steget från ord till handling? Hur ser vi till att våra värderingar inte bara blir fina formuleringar på papper, utan faktiskt genomsyrar vårt arbete?

Under denna föreläsning utforskar vi dessa frågor tillsammans med Anna Almberg, och du får konkreta verktyg för att gå från ord till handling.

Ur innehållet:

 • vi tar en närmare titt på varför värdegrunder är så viktiga, och hur de kan hjälpa oss att navigera i en allt mer komplex och föränderlig värld
 • vi tränar på att omvandla abstrakta värderingar till konkreta handlingar genom övningar som ”Målbildskavalkad” och ”Bli konkret – värdegrunden för en åttaåring”
 • vi utforskar hur vi kan använda dialog och kommunikation som verktyg för att förankra och sprida värderingar i organisationen (här ingår metoder som ”Tänk tvärt om och hitta rätt” och ”Detektiven – lär av tidigare erfarenheter”)
 • vi ser på hur vi kan involvera medarbetarna i processen och skapa engagemang och förståelse för värdegrunden. Det handlar om att göra dem till delaktiga och ge dem möjligheten att bidra till förändringsarbetet

 

Anna Almberg - föreläsare - Speakers&friends - foto: Jenny Frejing Anna Almberg - föreläsare - Speakers&friends - foto: Jenny Frejing Anna Almberg - föreläsare - Speakers&friends - foto: Jenny Frejing

Foto: Jenny Frejing

 

Utdrag ur referenslista:

 ”Annas djupa erfarenhet och strategiska kunnande i alla frågor som rör intern kommunikation har verkligen bidragit i stora steg framåt för oss på Riksbyggen. Mottagarna och medarbetarna är alltid utgångspunkten där Anna hjälpt oss att göra verklig skillnad. Anna vet hur och har stor erfarenhet av att lyckas med det, inte bara på pappret, utan i praktiken på riktigt.” / Britta von Schoultz, chef kommunikation och marknad, Riksbyggen

”Anna är full av kloka insikter som förmedlas tydligt och med äkta engagemang. Hon är fast övertygad om att det som är bäst för människan också är bäst för organisationen. När man samarbetar med Anna så får man en uppriktig, rak och beslutsam person paketerad i en varm, kreativ och kärleksfull uppenbarelse.” / Johan Nordgren, Brand manager, Trafikförvaltningen (SL)

”Efter varje träff har jag fått ny energi och inspirerats att ta steg framåt i frågor som antingen hängt över mig eller som känts frustrerande. Jag har växt lite som människa och kommunikatör. Dina kreativa övningar som öppnat upp för nya tankebanor och ditt sätt får människor (mig) att kliva fram och blomma ut.” / Mikaela Trapp, kommunikationsstrateg, Falu Energi & Vatten

”Med knivskarp blick för såväl människor som strukturer, hjälpte Anna oss att navigera rätt i vår ambition att stötta chefer i sitt viktiga uppdrag som kommunikatörer. Jag uppskattar Annas coachande metodik och kan gärna rekommendera henne för liknande uppdrag.” / Ulf Thorné, kommunikationschef, NCC Building

 

Länkar:

Vimeo-film – Kraften kommer inifrån – Anna Almberg föreläser som en del av Hela Sverige samlas 2021

YouTube, föreläsning med Anna Almberg, Berghs School of Communication – Första steget för att bygga upp en god intern kommunikation

Studie- och karriärpodden, Uppsala Universitet – Kommunikationsproffsets tips på hur du öppnar dörren till ditt yrkesliv

 

Pressbild – Anna Almberg (foto: Jenny Frejing)

 

Så bokar du Anna Almberg

1

Undersök i korthet vad ni är ute efter.

Prata först ihop dig med dina kollegor och gör lite research. Vilken inriktning vill du att evenemanget ska ha och vad får det kosta? Är datumet fast eller flexibelt?
2

Kontakta oss och berätta mer

När du har klart för dig vad du är ute efter och inom vilka ramar, är du varmt välkommen att kontakta oss för att berätta mer och få rådgivning gällande evenemanget du ska hålla. Lättast är om du ringer till oss.
3

Vi återkopplar med ett förslag

Efter vårt samtal, kommer vi ge dig ett antal förslag på föreläsare som stämmer in på dina önskemål och behov.
4

Bokning och kontakt med föreläsaren

När vi har hittat rätt föreläsare till dig och du väljer att boka genom oss på Speakers&friends, får du snabbt ett bekräftande avtal från oss. Därefter får du också direktkontakt med föreläsaren du valt för att tillsammans stämma av evenemangets innehåll och upplägg, samt andra praktiska detaljer.

Relaterade föreläsare

Renata Chlumska

Claes Ceverin

Lottie Knutson

Åsa Lundquist Coey

Anna Almberg - föreläsare - Speakers&friends - foto: Jenny Frejing - profilbild

Anna Almberg

Vill du boka Anna Almbergsom föreläsare?

Hör gärna av dig till oss på Speakers&friends för vidare diskussion och för att boka Anna Almberg som föreläsare!