Hem / Föreläsare / Anton Lif
Anton Lif - föreläsare - Speakers&friends - profilbild

Anton Lif

Informationspåverkan – ett hot mot er verksamhet

Anton Lif är seniorrådgivare inom cybersäkerhet och totalförsvar. Han håller uppskattade föreläsningar som fokuserar på informationspåverkan samt på ämnen såsom omvärldsutveckling och -analys, försvarsvilja, kunskapsresistens och hybridhot.

Under många år arbetade Anton Lif vid Försvarsmaktens förband för psykologiska operationer (psyops), där han varit med och utvecklat förmågan i Sverige. Några av Antons främsta styrkor och drivkrafter ligger i att omsätta den forskning och expertis som finns på området till faktiska handlingar. Att genom utbildning, övning och rådgivning utveckla privata och offentliga verksamheters förmåga att möta informationspåverkan. Han har blivit uppmärksammad för sina insatser inom området och bland annat blivit utsedd till en av ”Näringslivets Superkommunikatörer” av tidningen Resumé.

Informationspåverkan är potentiellt skadlig kommunikation som illasinnade aktörer ligger bakom. Det är kommunikation som syftar till att störa, vilseleda och uppnå egna ekonomiska, politiska eller militära målsättningar. Informationspåverkan kan riktas mot ett företag eller en myndighet direkt, eller så används organisationen för att skapa osäkerhet och misstro mellan människor och gentemot myndigheter. Att ha ett högt förtroende och tillit är centralt för alla företag och organisationer; för myndigheter och media såväl som för näringslivet och intresseorganisationer – det är grunden som alla står på!

Trenden är att hot såsom informationspåverkan medför allt större kommersiella risker. Exempelvis finns det stora utmaningar för investerare då annonsörer omedvetet kan komma att finansiera desinformation, vilket kan medföra negativ påverkan på varumärken.

Genom opportunistiska, kreativa och tekniskt avancerade metoder riktar främmande makt, kriminella och bedragare sin påverkan mot sårbarheter i vårt demokratiska samhälle, i syfte att kompromettera informationsflödet. Vilka risker och möjliga hot utgör den mot såväl enskilda medarbetare som mot kunder och varumärke? Vad kan den egna verksamheten göra för att hantera detta?

 

Anton Lif - föreläsare - Speakers&friends - pressbildFöreläsningar med Anton Lif

Under Anton Lifs ledning får ni lära er mer om informationspåverkan, desinformation och kunskapsresistens och vilka tekniker och verktyg som finns för att hantera dessa utmaningar.

Anton tar upp bland annat följande:

  • Så tar ni ett strategiskt helhetsgrepp och skapar medvetenhet inom er organisation
  • Desinformation, social-och kognitiv hackning, symboliska handlingar och illasinnad retorik – så används dessa tekniker för att påverka er.
  • Så utvecklar ni er omvärldsbevakning och er förmåga att identifiera informationspåverkan.
  • Hur arbeta proaktivt och hur ni ska agera reaktivt vid olika händelser?

Anton föreläser både på svenska och engelska.

 

Exempel på föreläsningar:
Vem ljuger – och vem kan avgöra vad som är sant?

Att värja sig mot vilseledande och felaktig information år 2024 är något helt annat än vad det var för några år sedan. Utvecklingen vad gäller spridningen av desinformation och möjligheterna att manipulera innehåll i exempelvis sociala medier är stor. Idag finns det en global industri när det kommer till varor och tjänster för ogrundad information. I stor utsträckning annonseras och säljs dessa tjänster och varor i öppna kanaler.

Under föreläsningen kommer Anton Lif att ge exempel på händelser och trender inom området påverkansoperationer och desinformation. Med fokus på möjliga hot, risker och utmaningar kopplat till ER VERKSAMHET. Under passet varvas föredrag med gruppdiskussioner och eventuellt mindre övningsuppgifter.

 

Cyber in means of influence

It has become very clear how crises such as the corona pandemic expose our cognitive vulnerabilities, ie difficulties in understanding, for example, context or cause and effect. These are used by antagonists for successful effects and today disinformation is at the core of cybercrime activities. Like other illegitimate services the Disinformation-as-a-Service business model has significantly grown the last years. The pandemic is a multiplier for human errors and the spread and effects of disinformation is increasing at an unprecedented rate.

Anton’s talk highlights cyber threats with a focus on weaponized information and the need for cognitive security.

 

Sagt om Anton:

” Jag vill passa på att tacka för en strålande insats under gårdagens utbildning för vår kommunstyrelse gällande informationspåverkan. Jag har själv inte tidigare varit med om att denna konstellation blivit så engagerade och medryckta i en föreläsning/utbildning. När jag hört mig för så här dagen efter har kommentarerna varit i paritet med: mycket bra till fantastiskt!”

 

Kontakta oss på Speakers&friends redan idag och boka en intressant och lärorik föreläsning med Anton Lif!

 

Länkar:

Intervju – Junglemap Talks med Anton Lif, expert på informationspåverkan

Föredrag Digital idag, Internetstiftelsen – Vem ljuger – och vem kan avgöra vad som är sant? – Anton Lif

Artikel, Sveriges Kommunikatörer – Anton Lif om påverkanskampanjen mot Socialtjänsten: ”Alla organisationer är i rikszonen för ett angrepp”

 

Pressbilder:

Pressbild 1

Pressbild 2

Så bokar du Anton Lif

1

Undersök i korthet vad ni är ute efter.

Prata först ihop dig med dina kollegor och gör lite research. Vilken inriktning vill du att evenemanget ska ha och vad får det kosta? Är datumet fast eller flexibelt?
2

Kontakta oss och berätta mer

När du har klart för dig vad du är ute efter och inom vilka ramar, är du varmt välkommen att kontakta oss för att berätta mer och få rådgivning gällande evenemanget du ska hålla. Lättast är om du ringer till oss.
3

Vi återkopplar med ett förslag

Efter vårt samtal, kommer vi ge dig ett antal förslag på föreläsare som stämmer in på dina önskemål och behov.
4

Bokning och kontakt med föreläsaren

När vi har hittat rätt föreläsare till dig och du väljer att boka genom oss på Speakers&friends, får du snabbt ett bekräftande avtal från oss. Därefter får du också direktkontakt med föreläsaren du valt för att tillsammans stämma av evenemangets innehåll och upplägg, samt andra praktiska detaljer.

Relaterade föreläsare

Mary Juusela

Joséphine Edwall Björklund

Jonas Karlsson

Henrik Fexeus

Vill du boka Anton Lifsom föreläsare?

Hör gärna av dig till oss på Speakers&friends för vidare diskussion och för att boka Anton Lif som föreläsare!