Hem / Föreläsare / Danica Kragic Jensfelt
Danica Kragic Jensfelt - Föreläsning -Talarförmedling - Speakers&friends

Danica Kragic Jensfelt

Människan och maskinerna.

Danica Kragic Jensfelt är en av Sveriges ledande robotforskare. Hon menar att robotar kan ta över många tråkiga och farliga jobb från människan och även användas inom vården.

Janica Kragic Jensfelt är professor vid Institutionen för datavetenskap och kommunikation vid Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, i Stockholm. Där leder hon också Centrum för autonoma system inom robotik och forskar i datorseende. Därutöver är hon ledamot av Kungliga Vetenskapsakademin och Sveriges unga akademi. Hon sitter också i styrelsen för Wallenbergstiftelsernas ägarbolag FAM samt SAAB.

År 2021 blev Janica vald till ”Årets AI svensk”. Denna utmärkelse delas ut av branch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige till den person som bidragit mest till utvecklingen och synliggörandet av svensk AI. Tidigare har hon också blivit utsedd till ”Sveriges mäktigaste techkvinna” av tidningen Dagens Industri.

Janica har under många år varit spindeln i nätet kring de största AI-satsningarna i Sverige. Genom sin unika personlighet och förmåga inspirerar, mobiliserar och leder hon den svenska AI-utvecklingen inom såväl akademin som näringslivet.

Tankeväckande inblickar i robotars och människors samarbete 
Danica är inspirerande och engagerande talare som vill bidra till verklig förändring. Hon har djupa kunskaper och passion för det mänskliga i den teknologiska utvecklingen. Hon är forskaren och experten som med färgstark personlighet väcker uppmärksamhet och synliggör och konkretiserar hur teknik kan göra våra liv bättre – för såväl den enskilde individen som för samhällsutvecklingen.

2016 medverkade Danica som sommarvärd i Sommar i P1. Då tog hon bland annat upp robotarnas viktiga funktioner i vardagen, hur de kan utföra riskfyllda arbeten och bidra med hjälp för människor med funktionsvariationer.

Danica vill nå ut med kunskap och sprida forskning kring robotarnas möjligheter vidare. Hon vill ge oss kunskaper och inblick i hur robotars och människors samarbete kan se ut och hur det kommer att utvecklas i framtiden.

Mer om Danica
Danica Kragić är född och uppvuxen i Kroatien där hon utbildade sig till civilingenjör i maskinteknik vid tekniska universitetet i Rijeka. Hon fick en doktorandtjänst i datalogi på Kungliga Tekniska högskolan 1997 och disputerade i robotik 2001 med avhandlingen Visual Servoing for Manipulation : Robustness and Integration Issues.

2008 blev hon föreståndare för avdelningen Centrum för autonoma system, Computer Vision and Active Perception Lab vid Kungliga Tekniska högskolan. 2011 invaldes hon som ledamot nummer 1627 av Kungliga Vetenskapsakademien samt blev en av de 22 första ledamöterna i deras nyinstiftade Sveriges unga akademi. 2015 invaldes hon som ledamot av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien.

Danica Kragić är hedersdoktor vid Villmanstrands tekniska universitet. Hon har nobbat ett erbjudande om att jobba som fotomodell i Milano och började istället plugga till civilingenjör i maskinteknik.

Pressbild – Danica Kragic Jensfelt.

Hur det fungerar

1

Undersök i korthet vad ni är ute efter.

Diskutera med kollegor och gör sökningar på nätet. Vilken inriktning ska evenemanget ha och vad får det kosta? Är datumet fast eller flexibelt?
2

Kontakta oss

Kolla gärna på innehållet på vår hemsida och ring eller mejla oss för diskussion och rådgivning kring ert evenemang. Berätta oss vad ni vill få ut av det.
3

Förslag från oss

Efter att vi diskuterat med er, kommer vi att ge er ett antal förslag på föreläsare som stämmer in på era önskemål.
4

Bokning via Speakers&friends ​

När vi hittat rätt föreläsare till er och ni väljer att boka genom Speakers&friends, får ni snabbt ett bekräftande avtal från oss. Därefter får ni också direktkontakt med personen som ni valt. Då kan ni stämma av evenemangets innehåll och upplägg samt dubbelkolla praktiska detaljer direkt med föreläsaren.
Danica Kragic Jensfelt - Föreläsning -Talarförmedling - Speakers&friends

Danica Kragic Jensfelt