Hem / Föreläsare / Daniel Fåhraeus
Daniel Fåhraeus - föreläsare - Speakers&friends - foto: Maria Fäldt

Daniel Fåhraeus

Det är faktiskt inte så svårt – så skapar du ledarskap med tillit som grund

Forskningen är entydig: när tillit råder i en organisation blir vi mycket mer produktiva, lönsamheten ökar väsentligt, stressen minskar, vi mår bättre och är lyckligare. Vi får till och med en förbättrad livsupplevelse. Vilken arbetsgivare, ledare eller chef skulle inte vilja nå detta? De så kallade ”mjuka” frågorna är alltså i allra högsta grad affärsmässiga och leder till högre resultat. Varför får inte chefer lära sig det när de skickas på utbildning i ledarskap?

Daniel Fåhraeus är ekonom och reservofficer som under 20 år utövat sitt ledarskap med tillit som grund, de senaste 15 åren som vd. Ett av bolagen är idag på 18:e plats i Sverige i Great Place To Work – världens största arbetsplatsundersökning som fokuserar på rättvisa, kamratskap, tillit och förtroende (nä – inte nöjdhet).

Daniel har tidigare haft tjänsten som längdchef på Svenska Skidförbundet, då han 2020 fick uppdraget att samordna och ena organisationen inom längdåkningen, ”få alla att dra åt samma håll”, efter ett par turbulenta år. Idag är Daniel Fåhraeus vd för Piteå Kommunföretag AB.

Daniel Fåhraeus föreläser om hur en organisation konkret ska göra för att lyckas nå hög tillit, samlas kring en gemensam värdegrund och växa tillsammans. Han talar om hur viktigt det är att vi bryr oss om varandra, vågar göra fel samt skapar en återkopplande kultur.

Efter många år trillade poletten ned – alla managementteorier och fyrfältare, alla förändringsprogram som lanserats för att skapa utveckling –  mynnade till slut ut i ett enkelt arbetssätt med och följa upp att vi verkligen gör saker som skapar tillit. Att vi följer upp varandra och utvecklas tillsammans – och har kul samtidigt.

 

Föreläsningar med Daniel Fåhraeus

Resan som längdchef på Svenska Skidförbundet

Daniel Fåhraeus tar oss tillbaka till 2020 då rubrikerna skrek ”Kaos i Skidförbundet” och ”Längdchefen får sparken”. Han kom till en organisation med låg tillit men skapade på kort tid ett gäng som var sammansvetsat och levererade höga resultat både i skidspåret och resultaträkningen. Fokus på både kultur och struktur skapade snabbt ett lugn i organisationen och utvecklingen tog fart. Daniel berättar ingående om hur arbetet gick till och vilka resultat som uppnåddes.

 

Tillsammans

Daniel ger oss konkreta tips och råd för hur en halvdags arbete i grupp sätter grunden för hur vi ska bete oss mot varandra, och hur vi ska skapa en återkopplande organisation som utvecklas tillsammans. Han visar oss en enkel modell som skapar tid för reflektion, som i sin tur svetsar samman gänget mot samma mål.

Vid behov leder Daniel även halvdags workhops med detta tema.

 

Gör det enkelt så funkar det – jag lovar

Forskningen är tydlig: 80-90 % av alla strategiska satsningar inom både privat och offentlig sektor misslyckas. Det är katastrofalt. Ledningen lägger resurser och tid på att planera och inför den nya strategin med buller och bång. Medarbetarna är väl sådär intresserade, och fortsätter arbeta som vanligt… Så hur skapar vi det engagemang som krävs för att lyckas genomföra vår nya strategi?

Enkla budskap som engagerar får medarbetare att vilja delta, att jobba smartare och att tillsammans utvecklas för att nå nya mål. Daniel föreläser om hur enkelheten i språket/ordvalen skapar förutsättningarna, drivet, hungern och utvecklingen och hur det inkluderande ledarskapet är helt avgörande för att det ska lyckas.

 

Led med omtänksamhet

Vi människor är programmerade att hjälpa varandra – det är ett arv från savannen då samarbete var en nyckel för överlevnad. Som biologiska varelser fungerar vi idag på exakt samma sätt, fast riskerna inte riktigt är lika livshotande.

Vid denna föreläsning får vi höra om de effekter som uppstår i våra hjärnor och kroppar när vi arbetat tillsammans för att hjälpa varandra. Daniel Fåhraeus berättar om vad som händer när vi bryr oss om, ser och bekräftar varandra. När vi är trygga med att göra fel ibland, och när vi vågar komma med förslag om utveckling.

 

Föreläsaren som bjuder på sig själv och konkreta verktyg

Daniel Fåhraeus bjuder friskt på sig själv under sina föreläsningar. Han är utlämnande, berättar om jobbiga misstag som i slutändan givit utveckling och om situationer som gav reflektion.

Han delar med sig av konkreta exempel på hur en grupp, ledare eller organisation ska göra för att utvecklas.

 

Daniel Fåhraeus - föreläsare - Speakers&friends Daniel Fåhraeus - föreläsare - Speakers&friends - foto: Maria Fäldt Daniel Fåhraeus - föreläsare - Speakers&friends

Foto 2 (i mitten): av Maria Fäldt

 

Om Daniels föreläsning från Chefsdagar i Norr:

”Daniel Fåhraeus var dagens höjdpunkt när han talade om HUR man får till ett bra ledarskap som utvecklar organisationen och de personer man leder.”

”Daniel Fåhraeus framförande var riktigt bra. Bra balans mellan teori och praktiska exempel.”

”Daniel Fåhraeus som delade med sig av ”hur”. Metoder han har använt. Det inspirerade.”

”Jag gillar när talare inspirerar. För mig var det Daniel Fåhraeus som stack ut mest men de andra var bra dom med.”

 

Pressbild – Daniel Fåhraeus (foto: Maria Fäldt)

 

Så bokar du Daniel Fåhraeus

1

Undersök i korthet vad ni är ute efter.

Prata först ihop dig med dina kollegor och gör lite research. Vilken inriktning vill du att evenemanget ska ha och vad får det kosta? Är datumet fast eller flexibelt?
2

Kontakta oss och berätta mer

När du har klart för dig vad du är ute efter och inom vilka ramar, är du varmt välkommen att kontakta oss för att berätta mer och få rådgivning gällande evenemanget du ska hålla. Lättast är om du ringer till oss.
3

Vi återkopplar med ett förslag

Efter vårt samtal, kommer vi ge dig ett antal förslag på föreläsare som stämmer in på dina önskemål och behov.
4

Bokning och kontakt med föreläsaren

När vi har hittat rätt föreläsare till dig och du väljer att boka genom oss på Speakers&friends, får du snabbt ett bekräftande avtal från oss. Därefter får du också direktkontakt med föreläsaren du valt för att tillsammans stämma av evenemangets innehåll och upplägg, samt andra praktiska detaljer.

Relaterade föreläsare

Ishtar Touailat

Johan Book

Maria Wetterstrand

Stina Oscarson

Daniel Fåhraeus - föreläsare - Speakers&friends - foto: Maria Fäldt

Daniel Fåhraeus

Vill du boka Daniel Fåhraeussom föreläsare?

Hör gärna av dig till oss på Speakers&friends för vidare diskussion och för att boka Daniel Fåhraeus som föreläsare!