Hem / Föreläsare / Christian Benedict
Christian Benedict - föreläsare - Speakers&friends - foto: Stefan Tell - profilbild

Christian Benedict

Varför sover vi – och varför sover vi inte?

Christian Benedict är den välrenommerade sömnforskaren som är känd för att förmedla fakta och kunskap om ämnet sömn på ett pedagogiskt och underhållande sätt. Han är en uppskattad föreläsare som med sin expertis och omfattande erfarenhet blir ofta inbjuden att presentera sin forskning vid internationella konferenser och inom mediavärlden.

Visste du att sömnen påverkar din vikt, din mentala hälsa och kan ge dig ett visst skydd mot allt från förkylningar till cancer? Den gör dig också smartare, mer kreativ och empatisk.

”Vi sover en tredjedel av våra liv. Med andra ord, när du fyller 30 år har du redan sovit i 10 år! Trots att detta visar hur viktigt det är att sova, lider omkring en tredjedel i den vuxna befolkningen av tillfälliga sömnstörningar. Hjärnan, men även kroppen, behöver sömn för att skapa de rätta förutsättningarna för att hålla oss friska och prestera på bästa sättet när vi är vakna”, berättar Christian Benedict.

Christian Benedict - föreläsare - Speakers&friends - foto: Stefan Tell - pressbild
Foto: Stefan Tell.

Christian Benedict är doktor i humanbiologi, docent i neurovetenskap och universitetslektor i farmakologi, och vid Uppsala universitet är han ledare för ett forskningsteam som fokuserar på att undersöka de negativa hälsoeffekterna av sömnbrist. Han har tilldelats flera utmärkelser för sin sömnforskning, bland annat Oscarpriset från Uppsala universitet.

Christian har författat flera böcker om ämnet, till exempel ”Sömn, Sömn, Sömn” i vilken det varvas intressanta tips och råd till dig som vill optimera din sömn och bli lyckligare, friskare, smartare och smalare. I sin senaste bok ”Sov dig till ett bättre liv – Vad andning, sex, melatonin, tyngdtäcke, fullmåne och kiwi kan göra för din sömn” berättar Christian om allt från de populäraste sömnfixarna till hur sömnen påverkar din kropp och själ.

Christian Benedict har medverkat som sömnexpert i många TV-program, exempelvis i Nyhetsmorgon och Vardagspuls på TV4, samt i Helgstudion och populärvetenskapliga serier som Din Hjärna, Fråga Doktorn och Vetenskapens värld på SVT. Under 2023 presenterade Christian sitt program Sov Gott tillsammans med David Batra på SVT. I denna serie undersöktes med glimten i ögat varför så många svenskar lider av sömnproblem samt effektiviteten hos populära metoder för att förbättra sömnen på individnivå.

 

Exempel på föreläsningar med Christian Benedict:
Varför sover vi?

Denna föreläsning innehåller allt du behöver veta om sömn – ämnet som är högaktuellt i en tid när stress, stillasittande och smarta telefoner får oss att sova allt sämre. Du får veta hur sömnen påverkar din kropp och själ.

Christian Benedict berättar bland annat om faktorer som hänger ihop med den digitala revolutionen och som stör din sömn. Han tar upp frågor som:

  • Hur påverkas ditt immunförsvar av sömn?
  • Kan djup- och drömsömn göra dig till en smartare och mer kreativ person?
  • Måste en digital livsstil och en bra sömn alltid vara en motsägelse?

Christian beskriver hur sömnen kan göra dig och samhället rikare, smartare och friskare – och faktiskt även mer attraktiv. Du får lära dig om de största sömnbovarna och vad du kan göra för att minska risken att de stjäl din sömn.

 

24-timmarskoden: varför du bör schemalägga din hälsa

Det är fascinerande att tänka att nästan varje cell i vår kropp har en inbyggd klocka, särskilt med tanke på det enorma antalet celler vi bär – cirka 30 biljoner! Men vad är det egentligen som dessa inre klockor gör? Tänk dig att de agerar som små schemaläggare, som berättar för varje cell vad den bör göra vid olika tidpunkter på dygnet.

I denna föreläsning kommer Christian Benedict att dela med sig av sina insikter om hur denna inre klocka påverkar vår hälsa, vårt välmående och vår förmåga att prestera. Han kommer också att utforska varför en rubbad dygnsrytm kan vara skadlig för vår hälsa och ge praktiska tips för att ta hand om vår dygnsrytm.

Föreläsningen ”24-timmarskoden: varför du bör schemalägga din hälsa” kommer att belysa dessa viktiga ämnen och kan hjälpa åhörare att hitta sin optimala hälsorytm.

 

Även skräddarsydda upplägg

Är du snarare intresserad av att engagera en expert som besvarar dina och dina medarbetares frågor om sömn, än att bara lyssna på en föreläsning om ämnet?

Bokar ni Christian Benedict, skräddarsyr han upplägget och pratar specifikt kring era funderingar. Med sin bredd och djupa kunskaper i ämnet kan han ge goda råd och knep om hur just ni kan sova bättre.

Christian kan föreläsa på svenska, engelska och tyska.

 

TV4 – Sömnforskarens råd för bättre sömn:

 

Länkar:

SVT Play – serien Sov gott med David Batra och sömnforskaren Christian Benedict

SVT Play – serien Din hjärna: Sömn

SVT Play – Fråga doktorn – Så ser din sömncykel ut

SVT-nyheter – Forskare varnar: Sömnhjälpen kan skada sömnen 

 

Pressbild – Christian Benedict (foto: Stefan Tell)

Så bokar du Christian Benedict

1

Undersök i korthet vad ni är ute efter.

Prata först ihop dig med dina kollegor och gör lite research. Vilken inriktning vill du att evenemanget ska ha och vad får det kosta? Är datumet fast eller flexibelt?
2

Kontakta oss och berätta mer

När du har klart för dig vad du är ute efter och inom vilka ramar, är du varmt välkommen att kontakta oss för att berätta mer och få rådgivning gällande evenemanget du ska hålla. Lättast är om du ringer till oss.
3

Vi återkopplar med ett förslag

Efter vårt samtal, kommer vi ge dig ett antal förslag på föreläsare som stämmer in på dina önskemål och behov.
4

Bokning och kontakt med föreläsaren

När vi har hittat rätt föreläsare till dig och du väljer att boka genom oss på Speakers&friends, får du snabbt ett bekräftande avtal från oss. Därefter får du också direktkontakt med föreläsaren du valt för att tillsammans stämma av evenemangets innehåll och upplägg, samt andra praktiska detaljer.

Relaterade föreläsare

Folke Rydén

Micael Dahlén

Maria Stenvinkel och Sophie Rosén Hellström

Kristina Paltén

Christian Benedict - föreläsare - Speakers&friends - foto: Stefan Tell - profilbild

Christian Benedict

,

Vill du boka Christian Benedictsom föreläsare?

Hör gärna av dig till oss på Speakers&friends för vidare diskussion och för att boka Christian Benedict som föreläsare!