Hem / Föreläsare / Hedvig Söderlund
Hedvig Söderlund - föreläsare - Speakers&friends

Hedvig Söderlund

Så fungerar minnet!

Hedvig Söderlund är igenkänd som professorn som själv blev utbränd. Hon har varit involverad i forskning med inriktning på hjärnan och vårt minne i över 20 års tid under längre tid som professor vid Uppsala universitet. Idag är Hedvig aktiv som författare, föreläsare och adjungerad professor i teknisk psykologi vid Luleå unversitet. I sina föreläsningar blandar Hedvig sin egen erfarenhet av att vara utbränd med den gedigna kunskap om hur hjärnan fungerar som hon samlat på sig genom åren. 

Fokuset för Hedvig Söderlunds forskning har varit hur minne är organiserat i hjärnan, och hur detta är kopplat till åldrande, alkohol, depression och könsskillnader. På senare tid har hon också kommit att studera stress och utbrändhet, då hon själv blivit drabbad och varit sjukskriven för utmattningssyndrom. 

Hedvig har studerat och arbetat både nationellt och internationellt, och är lite av en globetrotter med sex år i Paris, fem i Toronto, samt fem år på Stockholms universitet och elva på Uppsala universitet.

Hedvig Söderlund är även författare och 2021 kom hennes bok Den utbrända hjärnforskaren – personliga erfarenheter, fakta och vägen till läkning ut. I boken berättar hon om sina egna erfarenheter av utmattningssyndrom och går igenom myter och sanningar om vad det egentligen är. Hon berättar vad som händer i hjärnan, diskuterar varför det är så många kvinnor som drabbas (80% av de drabbade är kvinnor), och vad man kan göra för att läka och minska risken att falla dit igen. Hedvigs näst bok, som är under bearbetning, kommer att handla om demens.

Som talare är Hedvig engagerad, entusiastisk och dynamisk. Att hon drivs av en stor nyfikenhet på hur hjärnan fungerar, märks verkligen i hennes föreläsningar!  Sin stora kunskap till trots drar hon sig inte för att också bjuda på ett skratt. Hennes devis är att ett tungt ämne inte nödvändigtvis behöver presenteras på ett tungt sätt – ett gott skratt lättar upp det mesta! 

 

Föreläsningar

Hedvig föreläser om utbrändhet samt om minne – kopplat exempelvis till åldrande, demens och känslor. Frågor som hon kan fokusera på är bland annat följande:

 • Vad händer med hjärnan vid långvarig stress?
 • Hur ska man undvika att bli utbränd?
 • Kan man återhämta sig från utmattningssyndrom?
 • Varför blir så många kvinnor i vårt samhälle utbrända?
 • Var i hjärnan finns våra minnen?
 • Varför minns vi saker olika bra?
 • Hur påverkar känslor vårt minne?
 • Jag minns ingenting, håller jag på att få demens?
 • Minns kvinnor och män på olika sätt?
 • Kan vårt minne bli fullt?
 • Stämmer det att vi bara använder 10% av vår hjärna?

Den utbrända hjärnan
I sin föreläsning om stress och utbrändhet går Hedvig igenom vad utbrändhet/utmattningssyndrom är. Hon tar upp tidiga tecken på att något är fel, såsom när minnet börja svikta och vi har svårt att sova om natten. Hon går igenom vilka som oftast drabbas, vad som händer i hjärnan, och vad man kan göra för att undvika att drabbas eller må bättre när man väl har drabbats. Om publiken efterfrågar någon särskild aspekt kopplad till detta är hon öppen för förslag på tillägg. Hon skräddarsyr gärna föreläsningen efter era behov och önskemål. 

Minne – så funkar det
I den här övergripande föreläsningen om minne får publiken lära sig om hur minne fungerar, vilka typer av minnen det finns, olika minnesfenomen, och hur minne är organiserat i hjärnan. Beroende på vad publiken är intresserad av berättar Hedvig om hur våra känslor påverkar vad vi minns. Stämmer det verkligen att vi korrekt minns exakt vad vi gjorde när World Trade Center attackerades? Och hur är det egentligen med alkohol – kan man dränka sina sorger och glömma dem när man är berusad? Och om könsskillnader: hur kommer det sig att kvinnor ofta verkar komma ihåg exakt vad deras makar har sagt, och att många män verkar ha ett bra lokalsinne? Finns det könsskillnader i minne, och vilka är de i så fall? Det här och mycket mer tar Hedvig Söderlund upp i denna föreläsning om minne!

Är det något särskilt som intresserar er om hur minne fungerar, kan Hedvig alltid skräddarsy föreläsningens innehåll utifrån era önskemål.

 

Pressbild – Hedvig Söderlund (foto: Caroline Andersson).

Så bokar du Hedvig Söderlund

1

Undersök i korthet vad ni är ute efter.

Prata först ihop dig med dina kollegor och gör lite research. Vilken inriktning vill du att evenemanget ska ha och vad får det kosta? Är datumet fast eller flexibelt?
2

Kontakta oss och berätta mer

När du har klart för dig vad du är ute efter och inom vilka ramar, är du varmt välkommen att kontakta oss för att berätta mer och få rådgivning gällande evenemanget du ska hålla. Lättast är om du ringer till oss.
3

Vi återkopplar med ett förslag

Efter vårt samtal, kommer vi ge dig ett antal förslag på föreläsare som stämmer in på dina önskemål och behov.
4

Bokning och kontakt med föreläsaren

När vi har hittat rätt föreläsare till dig och du väljer att boka genom oss på Speakers&friends, får du snabbt ett bekräftande avtal från oss. Därefter får du också direktkontakt med föreläsaren du valt för att tillsammans stämma av evenemangets innehåll och upplägg, samt andra praktiska detaljer.

Relaterade föreläsare

Magnus Göransson

Daniel Fåhraeus

Benny Haag

Bino Catasús

Hedvig Söderlund - föreläsare - Speakers&friends

Hedvig Söderlund

Vill du boka Hedvig Söderlundsom föreläsare?

Hör gärna av dig till oss på Speakers&friends för vidare diskussion och för att boka Hedvig Söderlund som föreläsare!