Hem / Föreläsare / Johan von Schreeb
Johan von Schreeb - föreläsare - Speakers&friends|

Johan von Schreeb

Grundare till den svenska sektionen Läkare Utan Gränser

Johan von Schreeb är kirurg, specialiserad inom global katastrofmedicin. Han leder kunskapscentrum för katastrofmedicin inom forskargruppen Global Hälsa-Hälsosystem och Policy vid institutionen för Folkhälsovetenskap. Han har på senare tid varit en tongivande röst i arbetet med att hantera den rådande Corona-krisen. 

Johan von Schreeb grundade 1993 den svenska sektionen av Läkare Utan Gränser. Under mer än tjugofem års tid har han arbetat som läkare ute på fältet i olika katastrofdrabbade områden och har blivit en av Sveriges mest namnkunnige experter på katastrofmedicin.Idag är Johan docent och leder Kunskapscentrum för internationella katastrofer på KI där han forskar och undervisar om hur katastrofinsatser kan förbättras. 2014 blev han vald till Årets Svensk!

Johan har skrivit boken Katastrofdoktorn där han berättar som sitt arbete ’på fältet’. Boken är hans berättelse om hur det kom sig att en svensk doktor gav sig av för att arbeta i krig medan bomberna föll, hur hans händer flagat av att gipsa brutna lemmar efter jordbävningar, och om våndorna att sy ihop glipande sår från machetehugg i efterdyningarna av ett folkmord. I katastrofens blixtbelysning blir gränsen mellan liv och död synlig – Johan tvingas där agera både frälsare och bödel.
Förutom att hålla föreläsning lutad mot bokens innehåll kan Johan bland annat också tala om följande ämnen:

  • Blir världen bättre?
  • Global hälsa
  • Behövs det svensk hjälp i internationella katastrofer?
  • Internationella insatser för att bistå katastrofdrabbade
  • Vad är katastrofmedicin?
  • Ebola, hur gör man för att stoppa epidemin? Vilka är utmaningarna?

Johan har sen 25 år arbetat i katastrofer världen runt och var en av grundarna av svenska Läkare Utan Gränser/Médecins Sans Frontières (MSF). År 2007 disputerade han på avhandlingen “Needs assessments for humanitarian health assistance in disasters” och har sedan dess fortsatt att i samarbete med internationella organisationer som MSF, WHO och ICRC bedriva forskning inom området global katastrofmedicin. Han samarbetar med svenska myndigheter som Socialstyrelsen och är del av myndighetens bedömningsgrupp vars uppgift är att bedömma effekterna av nya katastrofer. Johan arbetar regelbundet i katastrofer, senast för WHO som expert inom traumavård för de som skadats i striderna runt Mosul i norra Irak, 2017. År 2014 koordinerade han internationella insatser för WHO i Sierra Leone under ebolaepidemin.

Johan föreläser om katastrofmedicin och ledarskap under pressade förhållande.

Pressbild – Johan von Schreeb.

Så bokar du Johan von Schreeb

1

Undersök i korthet vad ni är ute efter.

Prata först ihop dig med dina kollegor och gör lite research. Vilken inriktning vill du att evenemanget ska ha och vad får det kosta? Är datumet fast eller flexibelt?
2

Kontakta oss och berätta mer

När du har klart för dig vad du är ute efter och inom vilka ramar, är du varmt välkommen att kontakta oss för att berätta mer och få rådgivning gällande evenemanget du ska hålla. Lättast är om du ringer till oss.
3

Vi återkopplar med ett förslag

Efter vårt samtal, kommer vi ge dig ett antal förslag på föreläsare som stämmer in på dina önskemål och behov.
4

Bokning och kontakt med föreläsaren

När vi har hittat rätt föreläsare till dig och du väljer att boka genom oss på Speakers&friends, får du snabbt ett bekräftande avtal från oss. Därefter får du också direktkontakt med föreläsaren du valt för att tillsammans stämma av evenemangets innehåll och upplägg, samt andra praktiska detaljer.

Relaterade föreläsare

Edna Eriksson

Karin Tenelius

Magnus Göransson

Jesper Berlin

Johan von Schreeb - föreläsare - Speakers&friends|

Johan von Schreeb

,

Vill du boka Johan von Schreebsom föreläsare?

Hör gärna av dig till oss på Speakers&friends för vidare diskussion och för att boka Johan von Schreeb som föreläsare!