Hem / Föreläsare / Mustafa Can
Mustafa Can - Boka föreläsning

Mustafa Can

Berättandets mästare

Mustafa Can är prisbelönt journalist, författare och efterfrågad föreläsare. Han har publicerat många uppmärksammade litterära reportage i stora nordiska tidningar och magasin, om allt ifrån politik och poesi till krigen i Irak och Syrien. När Mustafa Can föreläser eller skriver utgår han alltid från en grundprincip: det intressanta är inte att besvara frågor – men väl att väcka frågor, och att inbjuda till fortsatta samtal.

Mustafa Can har hela världen som arbetsfält och han har bidragit till den svenska offentliga samhällsdebatten i nästan två decennier. Som journalist har han skrivit bland annat för Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Han har fått flera prestigefyllda priser, så som Stora Journalistpriset, Stora Radiopriset, Publicistklubbens Guldpennan, Etermedias Ikarospris och Sveriges Essäfondpris.

Mustafa har varit Sommarvärd i Sveriges Radio tre gånger och Vintervärd två gånger. Hans första sommarprogram (2003) anses vara ett av de mest uppmärksammade någonsin – efter att programmet avslutats brakade telefonväxeln på Sveriges Radio samman. Mustafa blev dubbelt prisbelönad för detta program, där han talade om kärleken till sin mor. Ett tema som återkom i hans kritikerhyllade bok ”Tätt intill dagarna”.

 

Föreläsningar med Mustafa Can

Mustafa Can föreläser bland annat om svenskhet, språkets betydelse, identitet, kultur och olika samhällsfrågor. I hans historier och föreläsningar väver han ofta in ämnen som längtan, kärlek, drömmar, död, sorg, skam, livskraft och om att resa sig ur nederlaget.

Mustafa besitter en unik berättargåva och smittande energi. Han kan konsten att på ett balanserat sätt kombinera humor med allvar och ge nya, inspirerande och tankeväckande perspektiv. Utan att tråden tappas är det ofta tvära kast i en och samma föreläsning: ena stunden reflektioner kring hur man som flykting blir Västgöte, och i nästa varför vår tid präglas av rädsla och misstänksamhet.

Mustafa utgår alltid ifrån ett jordnära, personligt perspektiv, så att människor oavsett klass, geografi, kön, etnicitet, religion och sexuell läggning kan känna igen sig. Han anpassar sina föreläsningar efter de som lyssnar och han inleder alltid en dialog med uppdragsgivaren för att tydligt förstå syftet med evenemanget och för att kunna möta de specifika behoven och förväntningarna.

 

Exempel på föreläsningsteman:

Möten över gränserna

Ekonomisk kris, höjda räntor, stigande elpriser, ökande polarisering i samhället och krig i Europa igen. Hur påverkas vi av det? Vad är det som formar oss människor?
Om värderingar, hopp, framtidstro och om hur människan är människa endast i kraft av en mängd beroendeförhållanden.

Att åldras i främmande land

Samhället står inför nya utmaningar med en allt större grupp pensionärer av utländsk härkomst. Hur möter vi dessa utmaningar? Vilka kravs ställs på sjuk- och äldrevården? Vilken roll spelar språk, kultur, religion och identitet när vi tar hand om åldrande invandrare?

Välkommen till det främmande landet

En personlig berättelse om mötet med ett nytt land, nya kulturella koder, nytt språk. Om utanförskap och vägen in. Om att lära sig att leva MED två världar istället för MELLAN två världar.

 

Erfaren moderator och debattledare

Mustafa Can kan även anlitas om moderator eller debattledare. Han åtar sig uppdrag i många olika ämnen och är alltid driven och påläst i sin roll.

 

Vill du få inspiration, perspektiv och nya infallsvinklar för den tid vi lever i?
Kontakta oss på Speakers&friends och boka en föreläsning med Mustafa Can!

 

Länkar:

Sveriges Radio, Mustafa Can som vintervärd, 2021 – Om hur ett fotografi och dödshot reser tankar om vår tids brännande frågor

Sveriges Radio, Mustafa Can som sommarvärd, 2003 – Om passion och lust som drivkrafter i arbetet. Journalistik är inte bara ett yrke – det är på liv och död

 

Pressbild – Mustafa Khan

Så bokar du Mustafa Can

1

Undersök i korthet vad ni är ute efter.

Prata först ihop dig med dina kollegor och gör lite research. Vilken inriktning vill du att evenemanget ska ha och vad får det kosta? Är datumet fast eller flexibelt?
2

Kontakta oss och berätta mer

När du har klart för dig vad du är ute efter och inom vilka ramar, är du varmt välkommen att kontakta oss för att berätta mer och få rådgivning gällande evenemanget du ska hålla. Lättast är om du ringer till oss.
3

Vi återkopplar med ett förslag

Efter vårt samtal, kommer vi ge dig ett antal förslag på föreläsare som stämmer in på dina önskemål och behov.
4

Bokning och kontakt med föreläsaren

När vi har hittat rätt föreläsare till dig och du väljer att boka genom oss på Speakers&friends, får du snabbt ett bekräftande avtal från oss. Därefter får du också direktkontakt med föreläsaren du valt för att tillsammans stämma av evenemangets innehåll och upplägg, samt andra praktiska detaljer.

Relaterade föreläsare

Per Furumo

Sabinije von Gaffke

Folke Rydén

Mustafa Can - Boka föreläsning

Vill du boka Mustafa Cansom föreläsare?

Hör gärna av dig till oss på Speakers&friends för vidare diskussion och för att boka Mustafa Can som föreläsare!