Hem / Föreläsare / Robert Karjel
Robert Karjel - föreläsare - Speakers&friends - foto: Gabriel Liljevall - profilbild

Robert Karjel

Att lyckas under pressade förhållanden

ADENVIKEN 20100414
Chefen för helikopterhenheten, Robert Karjel.
Foto: Sgt Nicklas Gustafsson / Combat Camera

Som stridspilot och överstelöjtnant har Robert Karjel flera gånger byggt upp och lett organisationer som på kort tid har klarat ”det omöjliga” under extrema förhållanden – från Estoniakatastrofen och piratjakt utanför Somalias kust, till att sätta upp en division räddningshelikoptrar i Afghanistan.

Efter över 1000 föredrag under de senaste 10 åren, är Robert Karjel en av Sveriges mest erfarna och uppskattade föredragshållare och har blivit utsedd till Årets Talare. Han har också skrivit en rad uppmärksammade thrillers och nu senast reportageboken ”Ut ur Kabul”, om den dramatiska evakueringen ur Afghanistan sommaren 2021.

”För de som känner mig och det jag gör, så har just den här typen av situationer varit min livsluft. Att stå i det oerhört utmanande med oklar utgång, men inte som äventyrare utan som yrkesman med en uppgift att lösa.”

Via oss på Speakers&friends kan du boka Robert Karjel som föreläsare. Läs mer om hans föreläsningar nedan och kontakta oss för prisförslag.

Skicka bokningsförfrågan

 

Föreläsningar med Robert Karjel:

I sina föreläsningar talar Robert Karjel om hur man skapar framgångsrika organisationer genom att väcka individernas egen, inre drivkraft och vilja att ta ansvar för att uppnå något stort tillsammans med andra – trots osäkerhet, rädsla och yttre hinder.

Robert visar också med oerhört konkreta exempel hur lagsamverkan åstadkoms och hur beslutsprocesser under press kan förstås och underlättas.

Varje föredrag skräddarsyr han beroende på sammanhang: ledarskap, medarbetarskap eller som ren inspiration – från kortare föredrag, till heldagar med workshops. Allt utgående från en ovanlig, dramatisk och djupt berörande historia på svenska eller engelska.

 

Förändringsledning – våga lita på gruppens Collective Intelligence

I all förändringsledning är det avgörande att inte tappa fart i processen. Robert Karjel visar hur man istället för att stoppas upp av alla obesvarade frågor, kan falla tillbaka på den inbyggda kunskap som finns i organisationen till följd av alla de individer, erfarenheter, och perspektiv som ryms inom gruppen – ofta kallad Collective Intelligence. Många gånger sitter man gemensamt på de svar man söker, även om ingen enskild upplever sig göra det. Frågan är inte ”Vem kan svara på det här?”, utan: ”Vilka av oss kan gemensamt hitta svaret på det här?”.

Det är också viktigt att ledarskapet inte fastnar i att rädslan att göra fel blir större än viljan att åstadkomma något. Detta beteende är betydligt vanligare än man kan tro. Robert visar hur man känner igen det hos sig själv och andra, samt vad man kan göra för att ta sig ur det.

Få prisförslag

Hållbart ledarskap – vilken slags värld vill vi vara med och bygga

För ett företag är det inte längre tillräckligt att producera den bästa produkten utifrån pris och kvalitet, eller för en offentlig verksamhet att bara lösa sitt uppdrag inom ramen för givna regler och budget. Istället förväntas alla ständigt göra hållbara val, enligt svåröverblickbara mönster som ständigt skiftar form.

Samtidigt är de strukturer vi omger oss med oftast utformade för att undvika att göra fel. Och när vi ställs inför en situation, där vi måste göra etiska eller rent utav politiska ställningstaganden, kan vi inte finna stöd i regler och bestämmelser utformade för helt andra förhållanden. Robert Karjel visar hur man istället måste utgå ifrån organisationens löfte – den gemensamma överenskommelse man sedan tidigare byggt upp om vilka man vill vara och vad man vill stå för inför kunder, ägare och hela samhället i övrigt.

Få prisförslag

Krishantering – när det värsta inträffar, med nya perspektiv

Även om man inte kan förutse när det oförutsedda inträffar, går det att förbereda sig inför det. Robert Karjel beskriver krisens tre avgörande dimensioner – Tid, Förmåga och Kommunikation – utifrån egna starka upplevelser och exempel.

Robert är en av få föreläsare som har gått hela varvet, som har förmågan att koppla bred egen erfarenhet med allmänmänsklig reflektion. Det gör att upplevelser från så vitt skilda händelser som räddningsinsatsen under Estonia, svåra moraliska dilemman vid piratjakten utanför Somalia eller känsliga förhandlingar på högsta politiska nivå med Pentagon, också blir giltiga i helt andra sammanhang där kriser kan eller har uppstått med svåra konsekvenser som följd.

Få prisförslag

Ut ur Kabul – ett föredrag om när Sverige räddade sin moraliska heder

Robert Karjel - föreläsare - Speakers&friends - boken Ut ur Kabul

I augusti 2021 faller Kabul i talibanernas händer. Den svenska ambassaden evakueras hastigt under dramatiska omständigheter. Kvar lämnas alla lokalanställda afghaner och tolkar. Om talibanerna får tag på dem är deras liv i fara. Situationen blir politiskt och moraliskt ohållbar och Sverige inleder en operation för att få ut sina lokalanställda. Obeslutsamhet, trassel med tillstånd och tolkning av lagar samt pandemin gör processen både krånglig och utdragen, och en grupp civila säkerhetsoperatörer tvingas ta täten.

För varje timme minskar möjligheten att ta sig ut ur Afghanistan och utanför Kabuls flygplats sitter tiotusentals desperata människor fast i ett kokande folkhav. Samtidigt är en självmordsbombare från Islamiska staten på väg mot flygplatsen.

Robert Karjel har intervjuat alla som deltog i Sveriges insats och upplevde den inifrån – från ministrar och ambassadörer, till ljusskygga specialförband och lokalanställda afghaner. Föreläsningen bygger på boken ”Ut ur Kabul” och med hjälp av bilder och filmer beskriver Robert de djupa utmaningar som uppstår när individer och organisationer ställs inför regelverk som inte alls motsvarar det som situationen kräver av dem. De dilemman och slutsatser som tas upp är allmängiltiga för alla som vill förstå och förhålla sig till en värld som har blivit alltmer konfliktfylld och oförutsägbar.

Få prisförslag

Robert Karjel - föreläsare - Speakers&friends - pressbild Robert Karjel - föreläsare - Speakers&friends Robert Karjel - föreläsare - Speakers&friends

Foto 1 – Gabriel Liljevall

 

Utdrag ur referenslista:

”Heelt fantastiskt! Det har pratats om Roberts föreläsning i flera dagar nu. Det var fullsatt i lokalen, vilket det aldrig har varit förut. Han kopplade an till deras verksamhet och passade målgruppen perfekt. Otroligt lyckat!”
Margareta Samuelsson, Quality Management, Saab Fighter Aircraft

”Robert var fantastiskt bra!!! Han både berörde och inspirerade samtliga chefer – som de flesta är ingenjörer i grund och botten. En av dem återkopplade t.o.m. att han under lång tid efter Roberts anförande knappt kunde prata för att han var så tagen av den fantastiska berättelsen som Robert delade med sig av.”
Nina Jernemalm, HR Head PIM RBS Kista, Ericsson AB

 

Länkar:

Framgångspodden med Robert Karjel – Bemästra det omöjliga

Beslutspodden med Robert Karjel –  Ett hjärta av guld och vingar av stål

Podd, Spännande möten – Robert Karjel, stridspilot, författare och föreläsare

Filmklipp, YouTube – Om Robert Karjel

Filmklipp, YouTube – Det nya ledarskapets förutsättningar

 

Har fått utmärkelsen Utmärkt föreläsare av vår samarbetspartner Di Close – Sveriges största chefsnätverk.

Close - utmärkt föreläsare - guld

 

Pressbilder:

Pressbild 1  (foto: Gabriel Liljevall)

Pressbild 2 (foto: Gabriel Liljevall)

Pressbild 3

Pressbild 4

 

Så bokar du Robert Karjel

1

Undersök i korthet vad ni är ute efter.

Prata först ihop dig med dina kollegor och gör lite research. Vilken inriktning vill du att evenemanget ska ha och vad får det kosta? Är datumet fast eller flexibelt?
2

Kontakta oss och berätta mer

När du har klart för dig vad du är ute efter och inom vilka ramar, är du varmt välkommen att kontakta oss för att berätta mer och få rådgivning gällande evenemanget du ska hålla. Lättast är om du ringer till oss.
3

Vi återkopplar med ett förslag

Efter vårt samtal, kommer vi ge dig ett antal förslag på föreläsare som stämmer in på dina önskemål och behov.
4

Bokning och kontakt med föreläsaren

När vi har hittat rätt föreläsare till dig och du väljer att boka genom oss på Speakers&friends, får du snabbt ett bekräftande avtal från oss. Därefter får du också direktkontakt med föreläsaren du valt för att tillsammans stämma av evenemangets innehåll och upplägg, samt andra praktiska detaljer.

Relaterade föreläsare

Björn Sundin

Jesper Ek

Farida Rasulzada

Ramona Karlsson

Vill du boka Robert Karjelsom föreläsare?

Hör gärna av dig till oss på Speakers&friends för vidare diskussion och för att boka Robert Karjel som föreläsare!