Staffan Landin

Staffan Landin - Boka föreläsning | Boka föreläsare

Global samhällsutveckling- blir världen bättre?

Staffan Landin är journalisten och samhällsvetaren som har ett brinnande intresse för den global samhällsutvecklingen. Han har arbetat på FN med utvecklingsprogrammet UNDP och på stiftelsen Gapminder i samarbete med professor Hans Rosling. 

Idag arbetar Staffan som frilansande skribent och föreläsare med att sprida information om fattigdomsbekämpning, mänsklig utveckling och förhållanden i världen. Enligt Staffan är det många som är eniga i inställningen till världsfattigdomen. Däremot inte om orsakerna till problemen eller vilka övergripande åtgärder som behövs och det är detta som enligt Staffan gör området så spännande. Vi är alla överens om målen, däremot inte om medlen.

Staffan Landins förhoppning med hans föreläsningar är att deltagarna ska få upp ögonen på något de inte trodde, ville tro, eller bara inte ens kände till. Utvecklingsområdet är fullt av spännande fakta som helt enkelt bara passerar vår del av världen utan anmärkning.

Hur ser egentligen utvecklingen ut på global nivå, går det åt rätt eller fel håll? Det är viktigt att vår bild av världen stämmer någorlunda överens med sanningen.

När Staffan föreläser använder han Gapminder som verktyg för att enklare skapa förståelse för den globala utvecklingen. Statistik kan vara väldigt tråkig men det kan också vara otroligt intressant. Det handlar om vad statistiken visar. Under en föreläsning som i hög grad bygger på statistik är tre saker viktiga:

1. Man måste förstå vad statistiken ska visa. Global statistik kan vara otroligt krånglig med svåra begrepp och termer. Staffan försöker göra den globala statistiken mer lättförståerlig.

2. Man måste kunna tolka trenderna. Tabeller i alla ära men de kan också vara knepiga att läsa av. Genom att använda olika interaktiva sätt att visa och tolka trenderna i världen, blir utvecklingen och trendena mycket tydliga och lättförståerliga.

3. Det handlar om människor inte siffror. Hur tydlig statistiken än presenteras så, kan siffror inte skapa engagemang. När statistiken visar att barnadödligheten har stigit från 50 till 125 i Irak, då måste vi veta att det innebär hundratusentals döda barn under fem år. Barn som hade föräldrar och släktingar som känner precis lika mycket oro och sorg som vi gör när något händer våra barn.

Pressbild

Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar vi dig. Du kan även ringa 08-77 22 577 eller maila info@speakersandfriends.se.