Hem / Föreläsare / Annika Östberg
Annika Östberg - föreläsare - Speakers&friends - profilbild

Annika Östberg

Att komma igen – om ett extremt livsöde, hopp och vägen framåt

Annika Östberg spenderade 28 år i ett amerikanskt fängelse för medverkan till två mord. Trots de fruktansvärda handlingarna hon begick i april 1981 har hon funnit sätt att gå vidare i livet. Annika är ett levande bevis på att det går att försonas med sig själv och finna hopp även när det är som mörkast. Alla människor gör saker de ångrar, men det finns alltid en väg framåt.

Efter 28 år i ett amerikanskt fängelse, flyttades Annika Östberg 2009 till ett svenskt fängelse. År 2011 blev hon frisläppt.

Idag föreläser Annika om hur det är möjligt att komma tillbaka trots ett mörkt förflutet. Trots att hennes liv har präglats av felsteg och beslut som lett till förödande konsekvenser, utstrålar hon en stark och genuin kämparglöd. Förutom föreläsare kan Annika Östberg numera titulera sig som inspiratör, sommarpratare och författare till böckerna Ögonblick som förändrar livet (2011) och Se ljuset i det svarta (2013).

Den första boken, Ögonblick som förändrar livet, skildrar Annikas uppväxt i Sverige, flytten till USA och hur hon till slut blev dömd till mord efter att hennes dåvarande pojkvän skjutit ihjäl två personer, däribland en polis. Det är en bok om val, om ögonblick i livet som inte verkar livsavgörande – men som är det.

I den uppföljande boken, Se ljuset i det svarta, berättar Annika Östberg om den omtumlande tiden efter frisläppandet då hon upplevde både glädje och lycka men samtidigt en stor ensamhet.

”Och vad hände sedan? Ja, mycket har hänt, mitt liv har förändrats på ett sätt som jag aldrig ens kunnat drömma om. Plötsligt öppnades grindarna och hela världen var tillgänglig. Det var skrämmande, spännande och överväldigande. Vad gör man, nästan 60 år gammal, och ska börja om igen?

Som så många andra gånger i mitt liv tog jag en dag i sänder – och jag skrev. Så småningom blev det en bok och boken ledde till en virvelvind av engagemang över hela Sverige.

När jag är ute och föreläser får jag liknande frågor om och om igen av publiken: Har du förlåtit dig själv? Är du inte bitter över alla förlorade år? Har du försonat dig med det förflutna? Hur kan du säga att du är tacksam?

Frågorna är ställda till mig om min egen livsresa men kanske handlar det ofta om den som frågar: Hur kan jag gå vidare?

Så många av mina val har varit totalt fel och dess konsekvenser så katastrofala och därför kan jag inte döma någon. Kanske är det därför som jag får många förtroenden och bekännelser efter mina föredrag. Jag har levt en del av mitt liv i mörker och även ondska, men ändå hittat ljuset och godheten i människan.”

 

Annika Östberg - föreläsare - Speakers&friends - pressbild  Annika Östberg - föreläsare - Speakers&friends  Annika Östberg - föreläsare - Speakers&friends

 

Föreläsning med Annika Östberg

En föreläsning med Annika ger en unik inblick i hur det är att avtjäna ett livstidsstraff i ett amerikanskt fängelse samt hur det är möjligt att förlåta sig själv. Det är definitivt en insiktsfull och gripande föreläsning som inte liknar någon annan.

Annika Östberg berättar om fängelsetiden, den tuffa miljön och hierarkierna bland fångarna, men även om den vänskap som odlades bland hennes kvinnliga medfångar.

2008 överflyttades Annika till Sverige och den 1 maj 2011 blev hon frigiven. Med avstamp från sin bok Se ljuset i det svarta berättar hon om hur det är att gå vidare. Om vad man gör när man, nästan 60 år gammal, ska börja om igen. Hur man förlåter sig själv och försonas med sitt förflutna.

Annika Östbergs föreläsning handlar om att komma tillbaka. Om att finna hopp och en framtid trots ett mörkt förflutet.

 

Annikas TEDx-föreläsning ”Never give up”:

 

Kontakta oss på Speakers&friends och boka en stark och berörande föreläsning med Annika Östberg
– en unik livshistoria, fylld med lärdomar som alla kan dra nytta av och låta sig inspireras av.

 

Pressbild – Annika Östberg

 

Länkar:

Sveriges Radio – Sommarprat med Annika Östberg

Sveriges Radio – Annika Östberg som Vintervärd

 

Så bokar du Annika Östberg

1

Undersök i korthet vad ni är ute efter.

Prata först ihop dig med dina kollegor och gör lite research. Vilken inriktning vill du att evenemanget ska ha och vad får det kosta? Är datumet fast eller flexibelt?
2

Kontakta oss och berätta mer

När du har klart för dig vad du är ute efter och inom vilka ramar, är du varmt välkommen att kontakta oss för att berätta mer och få rådgivning gällande evenemanget du ska hålla. Lättast är om du ringer till oss.
3

Vi återkopplar med ett förslag

Efter vårt samtal, kommer vi ge dig ett antal förslag på föreläsare som stämmer in på dina önskemål och behov.
4

Bokning och kontakt med föreläsaren

När vi har hittat rätt föreläsare till dig och du väljer att boka genom oss på Speakers&friends, får du snabbt ett bekräftande avtal från oss. Därefter får du också direktkontakt med föreläsaren du valt för att tillsammans stämma av evenemangets innehåll och upplägg, samt andra praktiska detaljer.

Relaterade föreläsare

Lars Olsson

Joséphine Edwall Björklund

Susanne Pettersson

Marika Carlsson

Annika Östberg - föreläsare - Speakers&friends - profilbild

Annika Östberg

,

Vill du boka Annika Östbergsom föreläsare?

Hör gärna av dig till oss på Speakers&friends för vidare diskussion och för att boka Annika Östberg som föreläsare!