Hem / Föreläsare / Annika Östberg
Annika Östberg - föreläsare - Speakers&friends

Annika Östberg

Att komma igen

Annika Östberg satt 28 år i ett amerikanskt fängelse, dömd för mord. Hennes föreläsning handlar om att komma tillbaka. Om att finna hopp och en framtid trots ett mörkt förflutet.

Annika Östberg har suttit i amerikanskt fängelse i 28 år, dömd för mord. Hennes förra bok skildrade uppväxten i Sverige, flytten till USA och hur hon till slut blev dömd till mord efter att hennes dåvarande pojkvän skjutit ihjäl två personer, däribland en polis. Boken Ögonblick som förändrar livet berättar den historien.

”Och vad hände sedan? Ja, mycket har hänt, mitt liv har förändrats på ett sätt som jag aldrig ens kunnat drömma om. Plötsligt öppnades grindarna och hela världen var tillgänglig. Det var skrämmande, spännande och överväldigande. Vad gör man, nästan 60 år gammal, och ska börja om igen?
Som så många andra gånger i mitt liv tog jag en dag i sänder – och jag skrev. Så småningom blev det en bok och boken ledde till en virvelvind av engagemang över hela Sverige.

När jag är ute och föreläser får jag liknande frågor om och om igen av publiken: Har du förlåtit dig själv? Är du inte bitter över alla förlorade år? Har du försonat dig med det förflutna? Hur kan du säga att du är tacksam?
Frågorna är ställda till mig om min egen livsresa men kanske handlar det ofta om den som frågar: Hur kan jag gå vidare?

Så många av mina val har varit totalt fel och dess konsekvenser så katastrofala och därför kan jag inte döma någon. Kanske är det därför som jag får många förtroenden och bekännelser efter mina föredrag. Jag har levt en del av mitt liv i mörker och även ondska, men ändå hittat ljuset och godheten i människan.

Jag har definitivt inte svaren på alla frågor. Jag kan bara ta mina egna erfarenheter, min livsresas lärdomar och dela med mig av de händelser som har hjälpt mig att gå vidare när allt kändes förgäves. Hur jag fann hopp i det till synes hopplösa och till slut en framtid med ett förflutet som borde ha uteslutit det. Och till sist kommit att förstå att den finns en Gud i allt det som synes vara kaos.” – Annika Östbergs andra bok, Se ljuset i det svarta, försöker svara på alla dessa frågor.

I sin föreläsning berättar Annika Östberg om fängelsetiden, den tuffa miljön och hierarkierna bland fångarna men även om den vänskap som odlades bland hennes kvinnliga medfångar. 2008 överflyttades hon till Sverige och den 1 maj 2011 blev hon frigiven. Med avstamp från sin bok, Se ljuset i det svarta, berättar sedan Annika om hur det är att gå vidare. Om vad man gör när man, nästan 60 år gammal, ska börja om igen. Hur man förlåter sig själv och försonas sig med det förflutna. Hon berättar om hur hon fann hopp och till slut en framtid.

Så bokar du Annika Östberg som föreläsare

1

Undersök i korthet vad ni är ute efter.

Prata först ihop dig med dina kollegor och gör lite research. Vilken inriktning vill du att evenemanget ska ha och vad får det kosta? Är datumet fast eller flexibelt?
2

Kontakta oss och berätta mer

När du har klart för dig vad du är ute efter och inom vilka ramar, är du varmt välkommen att kontakta oss för att berätta mer och få rådgivning gällande evenemanget du ska hålla. Lättast är om du ringer till oss.
3

Vi återkopplar med ett förslag

Efter vårt samtal, kommer vi ge dig ett antal förslag på föreläsare som stämmer in på dina önskemål och behov.
4

Bokning och kontakt med föreläsaren

När vi har hittat rätt föreläsare till dig och du väljer att boka genom oss på Speakers&friends, får du snabbt ett bekräftande avtal från oss. Därefter får du också direktkontakt med föreläsaren du valt för att tillsammans stämma av evenemangets innehåll och upplägg, samt andra praktiska detaljer.

Relaterade föreläsare

Per Holknekt

Sabinije von Gaffke

Håkan Svensson

Jonas Karlsson

Annika Östberg - föreläsare - Speakers&friends

Annika Östberg

,

Vill du boka Annika Östbergsom föreläsare?

Hör gärna av dig till oss på Speakers&friends för vidare diskussion och för att boka Annika Östberg som föreläsare!