Hem / Föreläsare / Emma Frans
Emma Frans - Förelasare - Föreläsning - Speakers&friends

Emma Frans

Fakta eller trams – så påverkas vi att tro på det som inte är sant

Emma Frans är doktor i medicinsk epidemiologi. Hon är forskare vid Karolinska institutet och tidigare vid University of Oxford, har kallats en av de roligaste på Twitter och är vetenskapsskribent i Svenska Dagbladet.

År 2017 gav Emma Frans ut boken Larmrapporten – Att skilja vetenskap från trams, som på ett pedagogiskt sätt lär läsaren hur man navigerar genom den djungel av information som florerar runt omkring oss dagligen. Samma år fick hon Stora Journalistpriset i kategorin Årets Röst och utsågs även till Årets folkbildare 2017. Emma utsågs nyligen till demokratiambassadör av regeringen, ett uppdrag som syftar till att arbeta för att främja, förankra och försvara demokratin i Sverige.

Emma Frans står bakom twitterkontot Alternativa flashar där hon lyfter fram viktiga och positiva nyheter, inte sällan på vetenskapsområdet, som försvinner i mediebruset. Hon har många års erfarenhet av att utföra och granska vetenskapliga studier och undervisar i vetenskaplig metodik. I sociala medier har hon lyckats skapa sig en stor plattform genom att på ett träffsäkert och humoristiskt sätt förmedlat kritiskt tänkande och ett vetenskapligt förhållningssätt. Hon är dessutom en återkommande gäst i TV och radio.

 

Föreläsningen ”Fakta eller trams – så påverkas vi att tro på det som inte är sant”

I tider av “alternativa fakta”, fejknyheter och faktaresistens berättar forskaren och prisade journalisten Emma Frans om vikten av ett vetenskapligt förhållningssätt och en faktabaserade världsbild. Hur avgör man vad som är vinklade nyheter – och rena påhitt? Är vetenskapliga rön ens vetenskapliga? Vad finns det för risker med att tro på osanningar? Emma Frans vill hjälpa allmänheten att få vetenskapskoll för att förstå hur fakta – och påstådda fakta – ska bedömas. Du får bland annat höra mer om: Vikten av att – både privat och i yrkesrollen – inte falla för osanningar på nätet, hur källkritik hänger samman med självkritik, exempel på saker vi gärna tror och myter vi gillar och hur vi kan skilja fakta från lögn på nätet.

I övrigt föreläser Emma just nu om ämnen som tillit och förtroende, framförallt kring vikten av balans mellan att nå ut med sitt budskap samtidigt som man bygger trovärdighet, hur man ska förhålla sig till influencers och vetenskapskommunikation.

 

Pressbild – Emma Frans

Så bokar du Emma Frans

1

Undersök i korthet vad ni är ute efter.

Prata först ihop dig med dina kollegor och gör lite research. Vilken inriktning vill du att evenemanget ska ha och vad får det kosta? Är datumet fast eller flexibelt?
2

Kontakta oss och berätta mer

När du har klart för dig vad du är ute efter och inom vilka ramar, är du varmt välkommen att kontakta oss för att berätta mer och få rådgivning gällande evenemanget du ska hålla. Lättast är om du ringer till oss.
3

Vi återkopplar med ett förslag

Efter vårt samtal, kommer vi ge dig ett antal förslag på föreläsare som stämmer in på dina önskemål och behov.
4

Bokning och kontakt med föreläsaren

När vi har hittat rätt föreläsare till dig och du väljer att boka genom oss på Speakers&friends, får du snabbt ett bekräftande avtal från oss. Därefter får du också direktkontakt med föreläsaren du valt för att tillsammans stämma av evenemangets innehåll och upplägg, samt andra praktiska detaljer.

Relaterade föreläsare

Folke Rydén

Anna Bellman

Arne Elias Corneliussen

Alexandra Pascalidou

Emma Frans - Förelasare - Föreläsning - Speakers&friends

Emma Frans

Vill du boka Emma Franssom föreläsare?

Hör gärna av dig till oss på Speakers&friends för vidare diskussion och för att boka Emma Frans som föreläsare!