Nanoteknologin kommer att förändra vårt sätt att leva
Maria Strømme är föreläsare, civilingenjör och professor i nanoteknologi vid Uppsala Universitet och ledamot av både Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin och Kungliga Vetenskapsakademien. Hon är en av uppfinnarna bakom materialet Upsalite och det så kallade algbatteriet med nanostrukturen från cellulosan man hittar i en grönalg. Maria har också prisats både för sin forskning och för sin förmåga att göra teknik begripligt för allmänheten.
Maria Strømme blev professor i nanoteknik på Uppsala Universitet 2004, och därmed Sveriges yngsta professor i ett teknikämne. Under många år har hon prisats för sin framgångsrika, tvärvetenskapliga forskning samt sin förmåga att hjälpa allmänheten att förstå nanoteknik. Maria fokuserar på att finna lösningar på mänskliga problem och hennes forskargrupp uppfann det nya porösa materialet Upsalite® vilket blev en världssensation och används bl.a. till att hjälpa kroppen att tillgodogöra sig svårlösliga mediciner.
Maria Strømme tror att digitaliseringen är slutet på datorrevolutionen – att det är det sista människan har att skörda där. Hon menar att nanotekniken börjat driva nästa industriella revolution. – Nästan all nanoteknik handlar om att försöka lösa människans stora problem och utmaningar. Den allra största är den hållbara energiförsörjningen, vi måste klara den. En annan är den åldrande befolkningen där det behövs många nya lösningar för att hålla oss unga och friska utan att belasta sjukvården så mycket.
Nanotekniken kan skapa vissa typer av mänsklig vävnad, ben till exempel. Lite längre är det tills det går att skapa exempelvis nya hjärtan och hjärnor. Men material tas nu fram. – Det handlar om att utveckla instruktiva material som kan tillföras kroppen för att ge den information om vad den själv ska börja bygga. Man vill inte ha främmande material i kroppen. Kan man få sin kropp att börja bygga hjärta av sina egna celler så är det tryggt.