Hem / Föreläsare / Maria Strømme
Maria Strømme - Föreläsning

Maria Strømme

Nanoteknologin kommer att förändra vårt sätt att leva

Maria Strømme är föreläsare, civilingenjör och professor i nanoteknologi vid Uppsala Universitet och ledamot av både Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin och Kungliga Vetenskapsakademien. Hon är en av uppfinnarna bakom materialet Upsalite och det så kallade algbatteriet med nanostrukturen från cellulosan man hittar i en grönalg. Maria har också prisats både för sin forskning och för sin förmåga att göra teknik begripligt för allmänheten.

Maria Strømme blev professor i nanoteknik på Uppsala Universitet 2004, och därmed Sveriges yngsta professor i ett teknikämne. Under många år har hon prisats för sin framgångsrika, tvärvetenskapliga forskning samt sin förmåga att hjälpa allmänheten att förstå nanoteknik. Maria fokuserar på att finna lösningar på mänskliga problem och hennes forskargrupp uppfann det nya porösa materialet Upsalite® vilket blev en världssensation och används bl.a. till att hjälpa kroppen att tillgodogöra sig svårlösliga mediciner.

Maria Strømme tror att digitaliseringen är slutet på datorrevolutionen – att det är det sista människan har att skörda där. Hon menar att nanotekniken börjat driva nästa industriella revolution. – Nästan all nanoteknik handlar om att försöka lösa människans stora problem och utmaningar. Den allra största är den hållbara energiförsörjningen, vi måste klara den. En annan är den åldrande befolkningen där det behövs många nya lösningar för att hålla oss unga och friska utan att belasta sjukvården så mycket.

Nanotekniken kan skapa vissa typer av mänsklig vävnad, ben till exempel. Lite längre är det tills det går att skapa exempelvis nya hjärtan och hjärnor. Men material tas nu fram. – Det handlar om att utveckla instruktiva material som kan tillföras kroppen för att ge den information om vad den själv ska börja bygga. Man vill inte ha främmande material i kroppen. Kan man få sin kropp att börja bygga hjärta av sina egna celler så är det tryggt.

 

Pressbild

Så bokar du Maria Strømme

1

Undersök i korthet vad ni är ute efter.

Prata först ihop dig med dina kollegor och gör lite research. Vilken inriktning vill du att evenemanget ska ha och vad får det kosta? Är datumet fast eller flexibelt?
2

Kontakta oss och berätta mer

När du har klart för dig vad du är ute efter och inom vilka ramar, är du varmt välkommen att kontakta oss för att berätta mer och få rådgivning gällande evenemanget du ska hålla. Lättast är om du ringer till oss.
3

Vi återkopplar med ett förslag

Efter vårt samtal, kommer vi ge dig ett antal förslag på föreläsare som stämmer in på dina önskemål och behov.
4

Bokning och kontakt med föreläsaren

När vi har hittat rätt föreläsare till dig och du väljer att boka genom oss på Speakers&friends, får du snabbt ett bekräftande avtal från oss. Därefter får du också direktkontakt med föreläsaren du valt för att tillsammans stämma av evenemangets innehåll och upplägg, samt andra praktiska detaljer.

Relaterade föreläsare

Anders Borg

Sofia Rasmussen

Jonas Ridderstråle

Maria Strømme - Föreläsning

Maria Strømme

Vill du boka Maria Strømmesom föreläsare?

Hör gärna av dig till oss på Speakers&friends för vidare diskussion och för att boka Maria Strømme som föreläsare!