Så attraherar du framtidens talanger
Sofia Rasmussen är omvärldsanalytiker, statsvetare, företagsledare, föreläsare och författare. Hon föreläser årligen för tusentals ledare och medarbetare inom både offentlig och privat sektor och har av kunderna beskrivits som inspirerande, tankeväckande, vass och underhållande. Hon tar även ofta uppdrag som moderator och konferencier.
Utifrån globala och svenska värderingsstudier presenterar Sofia Rasmussen avgörande insikter om dagens och morgondagens arbetsmarknad, samt om hur arbetsgivare inom en lång rad branscher säkrar sin långsiktiga kompetensförsörjning och blir attraktiva för dagens unga talanger.
AI, hållbarhet, gig-ekonomi och självledarskap – dessa är några av trenderna som omformar arbetsmarknaden. Och in träder en ung generation som är snabbrörlig, uppkopplad och van vid att få omedelbar återkoppling på prestationer. En grupp som ställer nya krav på arbetsliv och ledarskap samtidigt som de längtar efter gemenskap, hållbarhet, balans i livet och ett psykiskt välmående.
Vilka nya krav ställs på arbetsgivare för att vara attraktiva på framtidens arbetsmarknad? Vad gör att era medarbetare stannar och vad gör att de söker sig vidare? Hur ser det attraktiva ledarskapet ut och vad krävs för att medarbetare ska känna äkta personlig och professionell utveckling i sitt arbete?
Exempel på Sofias föreläsningsteman
Konsten att leda sig själv och andra i ett hybridarbetsliv
Utifrån färska ledarskapsundersökningar delar Sofia Rasmussen med sig av en rad avgörande insikter och verktyg som krävs på framtidens hybridarbetsliv. Självledarskapet beskrivs allt oftare som en av de viktigaste framtidskompetenserna. På en alltmer digital och komplex arbetsmarknad krävs större inre mognad, en långsiktig inställning till lärande och en förmåga att stänga av bruset och skapa balans i livet. De senaste årens distansarbetande har ytterligare förstärkt dessa behov.
I sin föreläsning delar Sofia Rasmussen med sig av konkreta verktyg för hur du kan vässa både ditt eget och andras självledarskap. Hur kan vi ta vara på möjligheterna som finns idag och fördjupa vår självkännedom? Hur kan vi guida andra i konsten att ha tillit till sin egen förmåga? Hur kan du bidra till ett klimat där fler vågar sätta sig i förarsätet och ta kommandot över sitt arbetsliv?
Så får vi medarbetarna att vilja komma tillbaka till kontoret!
Forskning visar att pandemin har förändrat människors preferenser och förväntningar i arbetslivet. Fördelarna med distansarbete är väl dokumenterade och plötsligt har det gått upp för många att det är möjligt att få mer balans i livet och kunna fokusera på djupet utan att bli störd under arbetstid. Men vi vet också att det finns utmaningar med det hybrida arbetslivet. Hur stimulerar vi en positiv kultur och gemenskap när alla är utspridda? Hur brainstormar vi och är kreativa tillsammans? Hur försäkrar vi att människor inte fastnar i ensamhet? Och hur undviker vi att det bildas ett a- och ett b-lag bland medarbetare?
Från svensk och internationell forskning kan vi hämta svaren. Sofia Rasmussen berättar om vad vi behöver göra för att väcka medarbetarnas egen inre motivation att komma in till kontoret igen. Bland annat belyser hon
- hur de nya förväntningarna från medarbetarna ser ut, enligt forskningen.
- på vilket sätt ledarskap är nyckeln för att få medarbetare att längta till kontoret.
- hur vi bygger in förutsättningar för djuparbete och fokus på våra arbetsplatser.
- varför ökad flexibilitet är avgörande och hur vi kan erbjuda det (även där flexibilitet tidigare ansetts omöjlig).
- den unga generationens längtan efter gemenskap IRL.
- det viktigaste av allt: hur vi lyckas skapa ett slagkraftigt och övertygande varför – varför ska egentligen medarbetarna komma in till kontoret?
Så attraherar, leder och utvecklar vi dagens unga medarbetare
Att leda unga är en av de största utmaningarna enligt många chefer. Hur ska man hantera kombinationen av höga ambitioner och bristande erfarenhet? För att lyckas behöver vi lära känna den unga generationen på djupet. Vad i omvärlden har präglat dem under deras formativa år? Vad är viktigast för dem i valet av arbetsgivare? Vad gör att de stannar och vad gör att de söker sig vidare?
Sofia Rasmussen bygger sin presentation på bland annat resultat från undersökningarna Ungdomsfokus (2015-2022) i vilka över 14 000 personer har svarat på frågor om värderingar kopplat till arbetsliv.
Mer om Sofia
Sofia Rasmussen är omvärldsanalytiker, författare, föreläsare och VD för Rasmussen Analys. Hon har varit utsedd till en av Veckans Affärers 101 supertalanger, under kategorin Samhällsbyggare. Sofia har en magisterexamen i statsvetenskap och har i snart 15 år arbetat med att undersöka arbetsmarknaden och människors arbetslivsvärderingar.
Några omdömen från kunder
”Att få möjligheten att lyssna på Sofia Rasmussen var en mycket lyckad och av organisationens chefer uppskattad satsning! Sofia gav oss på ett mycket inspirerande sätt stärkt kompetens och en gemensam plattform för fortsatta diskussioner och reflektioner när det gäller vårt fortsatta arbete som attraktiv arbetsgivare. Jag vill gärna att fler i organisationen ska få höra och inspireras av henne.” Helén Wallman, HR-chef Finspångs kommun
”Sofia berättade om dagens unga – de vi möter i vår verksamhet varje dag! Det blev många skratt, en del igenkänning och flera aha-upplevelser. Vi är jättenöjda med Sofias insats och hennes bidrag till vår medarbetardag.” Sofie Engström, Rekryteringsmyndigheten
”Sofia Rasmussen engagerade och utmanade publiken med sin kunskap och skarpa analys. Hon var briljant, pedagogisk och närvarande. Vi tog med oss många lärdomar från föreläsningen.” Lazian Ibrahim, Ansvarig K2 Executive Network
Pressbild – Sofia Rasmussen (foto: Helene Spjuth)
Länkar:
Intervju i P1:s Godmorgon Världen Ungdomsfokus 2020 – Yngre ställer nya krav på arbetsgivare
Artikel i realtid.se – Så får du medarbetarna till kontoret