Amanda Lundeteg

Amanda Lundeteg - Föreläsning

Tacka ja, var schysst mot dig själv och överprestera inte.

Amanda Lundeteg sökte praktikplats på Allbright 2012 och ett år senare utsågs hon till vd. Sedan dess har hon belönats med många utmärkelser men Amanda Lundeteg har själv ingen tid att fira. Hon jobbar stenhårt vidare för att göra ledningarna för Sveriges storföretag mer jämställda.

En framgångsfaktor för karriären har varit att hon har vågat gå sin egen väg. Amanda Lundeteg är övertygad om att hon inte hade kunnat gå från praktikant till vd på Allbright på ett år om hon inte själv hade satt sina egna ramar. Hon har aldrig räknat med att någon annan ska göra det åt henne och hon har även vågat tänka kreativt. Amandas tre bästa karriärtips är att tacka ja även om erbjudandet känns läskigt och att inte överprestera då “good enough” räcker samt att framförallt vara schysst mot sig själv.

Amanda Lundeteg är utbildad ekonom från Uppsala Universitet med inriktning mot marknadsföring, organisation och internationell affärsverksamhet. Hon har även en examen från Institute for International Business, i New York samt sitter som styrelseledamot i ett flertal bolag.

Som vd och talesperson på Allbright föreläser och inspirerar Amanda Lundeteg företagsledare och anställda till att själva vara en del av förändringen och skapa mer inkluderande arbetsplatser. Under sin föreläsning lyfter hon forskning som tydliggör vinsterna för bolag som vill arbeta målmedvetet med jämställdhet, vilket leder till ökad lönsamhet och konkurrenskraft.

Amanda Lundeteg började själv märka av orättvisorna mellan könen när hon läste ekonomprogrammet på Uppsala universitet. Hon slogs då av att det var lika många kvinnor som män, men att männen tog mycket mer plats.

“Nästan all litteratur var skriven av män, föreläsarna var män, när vi pratade om fiktiva case på seminarierna var det alltid en ”han” som fick vara vd. Jag försökte påpeka att det kan ju vara en ”hon”, men det fanns noll medvetenhet. Innan dess hade jag inte tänkt så mycket på kön, men däremot hudfärg.”

Insikterna som Amanda fick under studietiden bidrog till den drivkraft som har gjort henne till en framgångsrik och mäktig opinionsbildare och 2016 utnämndes hon till nummer ett på TCO:s lista över framtidens 99 mäktigaste. Amanda själv tar alla utmärkelser med en nypa salt och vid frågan om hur hon själv ser på framtiden blir svaret väldigt mycket Amanda Lundeteg.

“Jag pendlar hejdlöst mellan att vilja bosätta mig i ett torp och skriva böcker – eller bli statsminister”.

Pressbild

Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar vi dig. Du kan även ringa 08-77 22 577 eller maila info@speakersandfriends.se.