Catarina Rolfsdotter Jansson

Journalist, moderator, föreläsare, författare, programledare SVT

Hållbar utveckling och hälsa är Catarinas specialområden. För den breda allmänheten är hon  mest känd som programledare för SVT:s Arga doktorn.

Catarina är en flitigt anlitad moderator för seminarier, workshops och konferenser, både på svenska och på engelska. Hon har under flera år bott i USA. Catarina modererar konferenser inom alla tänkbara områden men har sin djupaste kompetens inom områdena hållbar utveckling, energi, klimat, CSR, stadsplanering, trafik, bygg och hälsa. Catarina är erfaren journalist och har skrivit 11 böcker om hälsa och hållbar utveckling. Som moderator är hon nyfiken, påläst, lugn, trygg, duktig på att ställa de rätta relevanta frågor och hålla glädjen och den röda tråden i ett evenemang.

De senaste 15 åren har Catarina främst arbetat med moderering, föreläsningar och TV med hållbarhet i fokus, i Sverige och internationellt. Catarina är även talesperson i klimatorganisationen Föräldravrålet samt medgrundare av den internationella organisationen Our Kids´Climate.

Exempel på moderatorsuppdrag hon genomfört är EU-kommissionens stora Innovations-konferenser i Bryssel som Catarina modererade 2012 och 2014. Temat 2012 var “Tackling Climate change”, 2014 “Innovation in adversity ” och “Innovation and Generation Z”.

Hon har även lett uppdrag åt Regeringskansliet, åt stora internationella bolag såväl som seminarier åt kommuner och landsting. Under Eurovision Song Contest i Malmö 2013 samt Stockholm 2016, höll Catarina på uppdrag av SVT i den mesta modereringen vid presskonferenser, alla på engelska.

Catarina är dessutom en skicklig processledare, där hon utöver att moderera och föreläsa, även leder workshops och driver processen under dagen. Hon är gärna med och planerar ett event och ger förslag på upplägg, innehåll och talare. Catarina kan även med sin TV-erfarenhet göra kortare filmer om projekt eller personer som ni vill lyfta fram vid ert event och är utbildad TV-reporter och har arbetat som programledare på SVT.

Förutom sedvanlig moderering och föreläsningar, erbjuder Catarina organisationer som vill lyfta fram sitt hållbarhetsarbete i dialog med de aktörer de arbetar med, talkshow-konceptet “Walk the talk”. Nyckelpersoner från uppdragsgivaren intervjuas på scen tillsammans med externa aktörer på olika teman som har med hållbarhet att göra. Musik vid intro, scenografi och bra ljud och ljus skapar känsla av TV-format.

Syftet med “Walk the talk” är att stärka uppdragsgivarens arbete med hållbarhet intern såväl som externt och öka transparensen kring värderingar såväl som genomförande.

Catarina är även en uppskattad föreläsare inom olika ämnen, exempelvis
Hållbar människa – så tar du hand om dig själv och planeten samtidigt. Föreläsning med mycket övningar som ger konkreta verktyg för inre och yttre välbefinnande. Föreläsningen bygger på hennes bok med samma namn, som gavs ut 2018.

Kort om föreläsningen:

Vi möts dagligen av klimathot, nyheter om plast i haven och om skövling av regnskog. Samtidigt brottas vi med att få ihop våra liv med arbete, familj och träning. Hur planeten och vi mår hänger ihop. Om vi inte stannar upp och reflekterar riskerar vi att inte få ihop våra liv med våra värderingar och vi blir inte lika hållbara människor som vi vill och kan vara.

Omställningen till ett hållbart samhälle är tack och lov redan i full gång: Förnybar energi ökar bortom alla prognoser, aktivister påverkar företag och politiker och fler och fler människor väljer en grönare livsstil. Men massor återstår att göra och vi har bråttom, så vi behöver hjälpas åt. För att hitta kraften och fokuset kan vi ta hjälp av tekniker från yogan.

Framtidsspaning baklänges – 2050: Så fick vi en hållbar värld
Vi står inför en hel del utmaningar. Både som organisation och individer. Catarina låter oss uppleva hur vi löst de flesta. Hon tar med publiken på en hisnande tur baklänges från 2050 som lämnar oss med framtidstro och nya affärsidéer.

Så bygger vi en hållbar stad – The Malmö Way
Catarina har sedan 2001 arbetat som konsult i olika projekt om hållbar utveckling i Malmö stad, både skrivit publikationer, guidat internationella besökare, modererat konferenser och hållit föredrag. Hon berättar om Malmös uppmärksammade arbete med hållbar utveckling; ekostadsdelarna, solenergisatsningen, Fairtrade City, den ekologiska skolmaten, transportstrategierna mm.

Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar vi dig. Du kan även ringa 08-77 22 577 eller maila info@speakersandfriends.se.