Hem / Föreläsare / Alexandra Pascalidou
Alexandra Pascalidou - föreläsare - Speakers&friends - profilbild

Alexandra Pascalidou

Flerfaldigt prisbelönt mediapersonlighet och människorättskämpe

Alexandra Pascalidou har genom åren arbetat som journalist, författare, programledare, dramatiker, skådespelare, föreläsare, moderator, styrelseledamot och entreprenör, bland annat. Genom allt detta löper en gemensam nämnare: ett konstant fokus på människovärde och mångfald. Alexandra är en berättare som genom sina böcker, artiklar, dokumentärer, teaterföreställningar och föreläsningar strävar efter att synliggöra och ge röst åt människan.

Vi har sett Alexandra Pascalidou som programledare i allt från OS i Aten till Uppesittarkväll, På Flykt-gala, Melodifestivalen och en mängd andra tv-program sedan mitten av 90-talet. I radio har hon bland annat lett Ring P1, P1 Debatt, Pascalidou i P1 och nationaldagsfirande. Hon skriver i våra största tidningar och hennes böcker har hyllats av kritiker och recensenter. De senaste åren har Alexandra också skrivit dramatik för Stadsteatern och Riksteatern och är aktuell med dokumentärserien Mammorna i våldets skugga på SVT.

Alexandra är känd och hyllad för sitt engagemang för jämställdhet, jämlikhet och mänskliga rättigheter. Hon är bland annat goodwill-ambassadör för Mentor Sverige, Kvinna till Kvinna och varit styrelseledamot i BRIS.  Hon är också ordförande för UN Women Sverige och sitter i styrelsen för New York Times Athens Democracy Forum. Hon har hållit tal i Europarådet, EU-kommissionen och på nationaldagen på Skansen, föreläst för FN, Spotify och Skanska och varit sommarpratare i Sveriges Radio. Bara för att nämna några exempel.

Hon har emottagit en mängd utmärkelser och priser för sitt arbete, till exempel Bellmanpriset, Stora Feministpriset, Årets Europé, S:t Eriks-medaljen och 5i12-priset för kamp mot rasism, samt blivit nominerad bland annat till Kristallen och Stora Journalistpriset för dokumentärserien Vi kallas tiggare och till Augustpriset för boken Mammorna.

 

Alexandra Pascalidou - föreläsare - Speakers&friends - foto: Thron Ullberg
Foto: Thron Ullberg
Föreläsningar med Alexandra Pascalidou

Alexandra Pascalidou är en efterfrågad och respekterad inspirations- och motivationsföreläsare som med sitt eget liv visar hur man röjer hinder och förverkligar drömmar. Publiken älskar hennes smittsamma energi, entusiasm, passion och professionalism. Hon ser och synliggör och lyfter alla omkring henne.

Exempel på teman som Alexandra pratar om:
  • Ledarskap
  • Retorik
  • Kreativitet
  • Kris
  • Mod
  • Mångfald
  • Demokrati
  • Jämställdhet
  • Frihet

 

Populära föreläsningar:
Var är papporna?

En föreläsning av Alexandra Pascalidou som efter succén med Mammorna nu återkommer med en turné om dem som alla letar efter och undrar över – de frånvarande fäderna.

De frånvarande fäderna, bilden av fadern och pappornas roll i en brytningstid. Vad gör feminismens framfart med maskulinitetsnormerna och varför försvinner så många pappor? Pappor som ofta blir schablonbilder av skumma, skrämmande, främmande, bakåtsträvande barbarer och bromsklossar som håller sina familjer i järngrepp. Eller anonymiserade arbetarpappor i förorten.

 

Power Hour – Bli ditt bästa jag!

En föreläsning om konsten att bli den man innerst inne är. Om att mejsla fram sina särdrag, finna sin egen karta och kompass och skapa mer liv i livet. Här lär vi oss klassresenärens knep och konsten att förvandla nackdelar till fördelar:

”Jag hade alla nackdelar som krävdes för att bli framgångsrik – arbetarklass, fattig förortsunge, skilsmässobarn, flicka, invandrare. Vägen till helvetet var utstakad redan vid min födsel enligt omvärlden. Men jag bröt upp nya stigar och valde att skriva mitt eget livsmanus.”

Alexandra Pascalidou ger oss konkreta och beprövade tips och tricks för att regissera våra egna liv och navigera genom normer och stereotyper som söker sätta oss på plats. Om konsten att klättra utan kattklor och kroka arm med andra. Den här föreläsningen tar dig med på en rolig, rörande och rosenrasande resa som kan förändra ditt liv.

 

Mammorna, makten och medierna

Med utgångspunkt i kritikerrosade och Augustnominerade boken Mammorna talar Alexandra Pascalidou för alla som behöver kraftsamla för att göra världen värdigare för flera.

Alexandra ger röst till dem som är början till allt – mammorna. De som sällan syns och hörs, men som i boken Mammorna är huvudrollsinnehavare. Med boken som grund väver hon i sin föreläsning samman mammorna, makten och media från antikens misogyni till den globala #metoo-revolutionen. Om orten, våldet, den villkorslösa kärleken och konsten att göra människor till människor igen.

 

Mångfaldens magi, myspys och minor

I denna föreläsning tar Alexandra Pascalidou upp mångfaldens luster, laster och lönsamhet. Hon talar om integrationens illusioner, segregationens söndring och assimilationens assymetrier. Om kosmopoliter, polyglotter, globetrotters, bindestrecksidentiteter i den gränslösa globaliseringens tidevarv. Om mångfalden som motor och enfaldens kostnader. Här får vi konkreta exempel på mångfaldens mervärde och förmåga att skapa klirr i kassan.

”Diversifiera eller dö” lyder en gammal devis som i dagens globaliserade värld är en förutsättning för framgång. Hur utnyttjar vi potential paketerad i andra former och färger? Hur går vi från ord till handling när det gäller hållbarhet, inkludering och mångfald? Hur gör vi demokratin till en meritokrati?

Alexandra som arbetat med mångfald i olika länder sedan 90-talet och intervjuat från BBC till New York Times på temat skräddarsyr en föreläsning som sår frön av förståelse, blottar fördomar och serverar lösningar.

 

MeToo – från hashtag till revolution

Som redaktör för en av världens första #MeToo-böcker, #me too – Så går vi vidare – Röster, redskap och råd, tar Alexandra Pascalidou med oss genom tusentals år av tystnader och tabun som bryts tack vare den kollektiva kvinnokraften. Från antikens diskriminerande demokrati till mytologins misogyni till samtida sexism.

Föreläsningens syfte är att synliggöra de osynliggjorda, inkludera de exkluderade och blottlägga uråldriga machomönster och myter. Under föreläsningen får vi ta del av vittnesmål, verktyg och råd för att göra jämställdhet och jämlikhet till mer än tomma ord.

 

Skicklig och engagerande moderator

Alexandra Pascalidou är en mycket uppskattad och efterfrågad moderator och konferencier – med henne blir det inte en trist minut på ert evenemang! Hon är professionell, analytisk, inkluderande och entusiasmerande. Hon inspirerar med sina omvärldsanalyser, ställer de svåra frågorna med finess, rör vid de ömma punkterna med elegans och sprider skratt.

Hon behärskar flera språk och är unik i sin förmåga att intervjua människor på scen, plocka fram det bästa i dem samtidigt som hon får dem att känna sig trygga och viktiga.

Vid behov kan Alexandra kan också coacha och medieträna er.

 

Alexandra Pascalidou - föreläsare - Speakers&friends - pressbild  Alexandra Pascalidou - föreläsare - Speakers&friends  Alexandra Pascalidou - föreläsare - Speakers&friends - pressbild

 

För inspiration, engagemang och professionalism  – kontakta Speakers&friends och boka Alexandra Pascalidou till ert evenemang!

 

Referenser i urval:

”Alexandra har en fantastisk förmåga att trollbinda en publik. Genom att knyta an till dagsaktuella händelser och egna och andras erfarenheter synliggör hon samhällsfenomen och strukturer. Mer angelägna, nyttigt utmanade och oerhört inspirerande föreläsningar om mångfald och jämställdhet får man leta mycket, mycket länge för att finna! Jag kan varmt rekommendera Alexandra.”
Pia Höök, Diversity Manager Skanska AB och docent i genus, organisation och ledning

”Alexandra skötte sig som förväntat – dvs utmärkt. Hon gjorde så att pristagarna som kom upp på scenen kände sig hemma.”
Björn Karlsson/Svenska Publishingpriset

”Alexandra är karismatisk, lyhörd och tillmötesgående. Hon utförde uppdraget bättre än någon annan moderator jag använt mig av. Men framförallt gjorde hon ett enastående jobb med så kort varsel. Två dagar. Det kallar jag för talang!”
Ishtar Touailat, Stockholm University/Starta eget-dag som gästades av Prins Daniels Fellowship

”Det blev en väldigt fin dag för lärarpubliken. Jag har läst så många uppskattande kommentarer på Twitter/Facebook/i mejl och även hört från människorna som var på plats på Göta Lejon om hur dagen blev guldkantad av inspirerande talare och personliga Alexandra. Det blev precis vad vi önskade att publiken skulle få uppleva!”
Maria Örtengren för Campus-seminariet i Stockholm

 

Länkar:

SVT Play, en dokumentärserie av Alexandra Pascalidou – Mammorna i våldets skugga

SVT Play, Alexandra som gäst hos Anna Hedenmo i programmet Min sanning

Alexandra Pascalidou som programledare till podden Vi var där 

Alexandra gästar  Framgångspodden

 

 

Pressbilder:

Pressbild 1

Pressbild 2 

Pressbild 3

 

Så bokar du Alexandra Pascalidou

1

Undersök i korthet vad ni är ute efter.

Prata först ihop dig med dina kollegor och gör lite research. Vilken inriktning vill du att evenemanget ska ha och vad får det kosta? Är datumet fast eller flexibelt?
2

Kontakta oss och berätta mer

När du har klart för dig vad du är ute efter och inom vilka ramar, är du varmt välkommen att kontakta oss för att berätta mer och få rådgivning gällande evenemanget du ska hålla. Lättast är om du ringer till oss.
3

Vi återkopplar med ett förslag

Efter vårt samtal, kommer vi ge dig ett antal förslag på föreläsare som stämmer in på dina önskemål och behov.
4

Bokning och kontakt med föreläsaren

När vi har hittat rätt föreläsare till dig och du väljer att boka genom oss på Speakers&friends, får du snabbt ett bekräftande avtal från oss. Därefter får du också direktkontakt med föreläsaren du valt för att tillsammans stämma av evenemangets innehåll och upplägg, samt andra praktiska detaljer.

Relaterade föreläsare

Petra Malm

Nicklas Bergman

Jesper Ek

Alexandra Pascalidou - föreläsare - Speakers&friends - profilbild

Alexandra Pascalidou

,

Vill du boka Alexandra Pascalidousom föreläsare?

Hör gärna av dig till oss på Speakers&friends för vidare diskussion och för att boka Alexandra Pascalidou som föreläsare!