Hem / Föreläsare / Fredrik Moberg
Fredrik Moberg - Föreläsning - Föreläsare - Speakers&friends

Fredrik Moberg

Sätt planeten i fokus!

Fredrik Moberg har mer än tjugo års erfarenhet som forskare, hållbarhetsexpert och miljökommunikatör. Han driver organisationen Albaeco som arbetar med populärvetenskaplig kommunikation och strategisk rådgivning inom miljö, klimat och hållbarhet. Han är också verksam som forskare och kommunikationsrådgivare vid Stockholm Resilience Centre på Stockholms universitet.

Som forskare är Fredrik Moberg väl insatt i de påfrestningar som vi utsätter planeten för. Men det han verkligen brinner för är hur vi gör miljö och hållbar utveckling till mer av en möjlighet än ett dåligt samvete. Mer ”I have a dream” än ”I have a nightmare”!

Att ta ansvar för klimat och miljö är inte längre en uppoffring, det är den självklara vägen framåt för en hållbar och rättvis utveckling med ekonomisk utveckling, jobb och livskvalitet.

Fredrik har specialiserat sig på att göra forskningen om planetens klimat och ekosystem mer tillgänglig och användbar för såväl offentlig som privat sektor. Till hans uppdragsgivare hör bland annat Sida, regeringen och FN:s miljöprogram UNEP. Genom åren har han föreläst för H&M, Houdini Sportswear, Coop, If, Axel Johnsongruppen och en lång rad andra företag, organisationer, myndigheter och politiska grupperingar.

Fredrik är författare till boken Den uppfinningsrika planeten – Biomimikry och naturens lösningar på vår tids utmaningar. Boken kom 2021 och fick goda recensioner och stor uppmärksamhet i media. Vad kan vi människor lära av naturens alla djur, växter, svampar och mikroorganismer för att hitta smarta lösningar på klimatkrisen och andra stora samhällsutmaningar? Biomimikry kallas det när biologer samarbetar med arkitekter, ingenjörer och designers för att hitta och efterlikna naturens bästa lösningar. Runt om i världen inspireras allt fler av vår uppfinningsrika natur för att utveckla tekniska innovationer och på andra sätt tackla de utmaningar vi står inför i dag.

 

Föreläsningar med Fredrik Moberg

På Fredrik Mobergs föreläsningar får du och din organisation ta del av mängder av forskningsbaserad kunskap. Han presenterar insikter från den senaste forskningen om klimat och miljö, samt det komplexa samspelet med samhället, ekonomin och vår egen psykologi.

Vad är det som behöver göras för att planeten sätts i fokus för våra väsentlighetsanalyser? Och hur vi får detta att hända i en värld där allt fler förstår problemen, men det mesta ändå förändras för långsamt och i för liten skala? Fem av de tio största hoten mot vår värld är ju faktiskt miljöhot, enligt Global Risk Report 2023.

 

Hopp, lösningar och förståelse

När Fredrik föreläser, lägger han alltid fokus på var hoppet och lösningarna finns, och hur vi kan få fler att lyssna på experter och forskare och hållbarhetschefer. Vilka faktiska möjligheter har vi att skynda på omställningen till ett klimatsmart och hållbart samhälle?

Du får också en djupare förståelse för hur förändringar i klimat och miljö kan komma att påverka samhället och din bransch de kommande årtiondena. Fredrik berättar hur ett företag kan analysera sin verksamhet utifrån planetens gränser, och ger tips på hur man bäst kommer runt de mentala barriärer som försvårar klimatarbetet.

 

Mer om Fredrik

Fredrik Moberg har en doktorsexamen i systemekologi. Han är från början marinbiolog och disputerade med en avhandling om korallrevens ekologi och resurshållning.

Fredrik har varit verksam vid Stockholm Resilience Centre (SRC) sedan starten 2007 och arbetat som kommunikationsrådgivare åt professor Johan Rockström och andra ledande hållbarhetsforskare i över tio år. Fredrik är också rådgivare för flera företag inom hållbar innovation och hållbara affärsstrategier. Han är medlem i det strategiska rådet för RE:Source (Sveriges största satsning på forskning och innovation inom resurs- och avfallsområdet) samt medlem i juryn för Nordiska rådets miljöpris.

Fredrik Moberg har varit med och utformat och levererat ett antal utbildnings- och ledarskapsprogram, till exempel SRC:s executive-program “Transformative business leadership for a prosperous planet” som lockat ett antal av Sveriges mest framstående vd:ar och styrelseledamöter.

År 2015 var Fredrik med och grundade ”The Biosphere Code”, ett initiativ för att bättre förstå och styra hur AI och algoritmer påverkar planetens klimat och miljö, samt samhället i stort.

 

Pressbild – Fredrik Moberg

 

Länkar:

podden Heja framtiden – Fredrik Moberg: Biomimikry och den uppfinningsrika planeten

podden Allt du velat veta – Om biomimik med Fredrik Moberg

Så bokar du Fredrik Moberg

1

Undersök i korthet vad ni är ute efter.

Prata först ihop dig med dina kollegor och gör lite research. Vilken inriktning vill du att evenemanget ska ha och vad får det kosta? Är datumet fast eller flexibelt?
2

Kontakta oss och berätta mer

När du har klart för dig vad du är ute efter och inom vilka ramar, är du varmt välkommen att kontakta oss för att berätta mer och få rådgivning gällande evenemanget du ska hålla. Lättast är om du ringer till oss.
3

Vi återkopplar med ett förslag

Efter vårt samtal, kommer vi ge dig ett antal förslag på föreläsare som stämmer in på dina önskemål och behov.
4

Bokning och kontakt med föreläsaren

När vi har hittat rätt föreläsare till dig och du väljer att boka genom oss på Speakers&friends, får du snabbt ett bekräftande avtal från oss. Därefter får du också direktkontakt med föreläsaren du valt för att tillsammans stämma av evenemangets innehåll och upplägg, samt andra praktiska detaljer.

Relaterade föreläsare

Kattis Ahlström

Mia Törnblom

Fredrik Moberg - Föreläsning - Föreläsare - Speakers&friends

Fredrik Moberg

,

Vill du boka Fredrik Mobergsom föreläsare?

Hör gärna av dig till oss på Speakers&friends för vidare diskussion och för att boka Fredrik Moberg som föreläsare!