Sömnens mysterier – att sova gott i ett 24/7-samhälle
Har du någon gång funderat på vad som egentligen händer under alla de där timmarna när du är helt bortkopplad från den yttre världen varje natt? Är det inte ett väldigt konstigt beteende att som på en klocka en gång per dygn säga hejdå till allt som är den ”verkliga världen” och helt gå in i drömmarnas land, ett sinnestillstånd präglat av absurda inre hallucinationer, helt utan verklighetsuppfattning? Vore det inte mer effektivt och säkrare att vara vakna och hålla utkik efter faror?
Med känsla och engagemang besvarar sömnforskaren Frida Rångtell dessa frågor och andra av sömnens mysterier i sina föreläsningar. Och avmystifierar en och annan myt. Alltid med vetenskap som bas och berättandet som verktyg så inspirerar hon sina åhörare till att öka sin kunskap om sömn. Det, i kombination med väl valda tips och verktyg, ökar chanserna till att åhörarna kan förbättra sin sömn och främja en bra dygnsrytm. En god natts sömn ökar chanserna att vi mår bra, presterar bättre, är bättre på att hantera stressiga situationer, och minskar risken för olyckor och felbedömningar.
– Sömnen är inte fristående, utan hänger ihop med allt annat som händer i våra liv. Sömnen påverkar hur vi mår, och hur vi mår och vår livsstil påverkar hur vi sover. Om vi kan förbättra vår sömn, så kan det också leda till att vi mår bättre, presterar bättre och fungerar bättre både i arbetslivet och på fritiden. Vi måste också komma ihåg att i dagens samhälle så måste vi på ett helt annat sätt än tidigare i historien aktivt jobba för att hålla en bra dygnsrytm. Det kräver att vi har kunskap om vad dygnsrytm innebär och vad som händer när vi har en välfungerande dygnsrytm och vad som styr den, säger Frida Rångtell.
Frida är disputerad vid institutionen för neurovetenskap vid Uppsala Universitet och hennes forskning belyser bland annat sambandet mellan sömn och minne. Frida arbetar aktivt för att på ett pedagogiskt sätt sprida kunskap om sömn till samhället, bl.a. genom föreläsningar, podcasts och media. Frida Rångtell har även presenterat sin forskning vid nationella och internationella konferenser.