Ing-Marie Persson

Ing-Marie Persson - Boka föreläsning | Boka föreläsare

Min håriga familj.

Ing-Marie Persson har vigt sitt liv åt människans närmaste släktingar bland djuren – schimpanserna. Hon är internationellt engagerad för schimpansens utsatta situation i det vilda. Genom föreningen Sweden Chimpanzee Trust kämpar hon för bevarandet av schimpansernas miljö och utvecklingsmöjligheter i Afrika. Att studera och leva med schimpanser, som Ing-Marie Persson gör, kan lära oss ett och annat om vad det innebär att vara människa.

Ing-Marie är en av få människor i världen som har umgåtts med fullvuxna schimpanser. Hon utvecklade en unik relation till schimpansflocken i Furuviksparken där hon arbetade i 37 år, hon blev helt accepterad som en fullvärdig flockmedlem. Inte minst hade Ing-Marie en speciell närhet till gruppens ledare – schimpanshannen Santino.  Hon har följt honom i mer än 30 år och genom sitt tydliga kroppsspråk, sina raka signaler, sin kärlek och sin ärlighet lyckades hon bli accepterad som alfahannens jämbördige flockledare – en unik position som gett Ing-Marie en fantastisk inblick i schimpansernas värld.

Schimpanserna är mer lika oss än vi tror. De känner sorg, ilska och glädje precis som vi, de har samma behov av närhet och bekräftelse. Eller är det kanske tvärtom – att det är vi som är mer lika schimpanserna än vi tror? Vi borde kanske stanna upp ibland och titta i backspegeln. Hur gör de för att må bra, hur arbetar chefen i gruppen, hur uppfostrar de sina barn, bryr de sig om varandra mer än vi? I en allt mer krävande livs- och arbetsmiljö kanske schimpansen kan lära oss mycket?

Pressbild

Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar vi dig. Du kan även ringa 08-77 22 577 eller maila info@speakersandfriends.se.