Renata Chlumska

Renata Chlumska - Boka föreläsning | Boka föreläsare

Äventyr, inspiration och energi.

När en av världens mest framgångsrika äventyrare intar scenen och berättar, då lyssnar publiken. Renata Chlumska brinner för att inspirera och dela med sig av sin energi. 

När Renata Chlumska var liten drömde hon om att bli veterinär och balettdansös. Hon blev äventyrare istället. Under sin resa har hon lärt sig att det sällan är en rak eller enkel väg som leder till framgång. Ofta är den både lång, svår och krokig. Även om våra liv och arbeten kan se olika ut så finns det ändå en hel del likheter. Mål har vi alla och för att nå hela vägen fram är receptet egentligen alltid detsamma.

Den 5 maj 1999 lyckades Renata Chlusmska som första svenska nå toppen av världens högsta berg, Mount Everest, 8850 m.ö.h. En sådan prestation innebär för de flesta höjdpunkten på en framgångsrik klätterkarriär men för Renata Chlumska blev det snarare en språngbräda mot framtida projekt.

Renata Chlumska var dock ingen novis när hon besteg Mount Everest utan hade redan hunnit med ett par fantastiska äventyr. Fyra år tidigare var hon baslägerchef för Göran Kropps expedition till Everest samt ansvarig för filmteamet. Efter att ha tillbringat sju veckor i baslägret cyklade Renata Chlumska hem från Nepal till Sverige, en strapatsrik resa som tog hela fyra månader.

Året därpå, 1997, arrangerade hon en svensk expedition till Himalaya och Tibet då hon också lyckades att bli första svenska kvinna att nå över den magiska 8000-metersgränsen utan syrgas på berget Shishapangma. Men bara för att expeditionen var över tog inte äventyret slut. Renata Chlumska körde därefter motorcykel hem från Indien – m.a.o. är utmaningar inget främmande för henne.

Den 15 september 2006 avslutade Renata Chlumska sitt livs längsta och kanske tuffaste expedition. Hon har, helt av egen kraft, rundat USA och dess lägre 48 stater. En färd på 439 dagar och över 18 200 kilometer. Renata har färdats i kajak och på cykel genom öken och floder, över hav och berg. Vill du höra mer om dessa äventyr?

Pressbild

Fyll i dina uppgifter nedan så kontaktar vi dig. Du kan även ringa 08-77 22 577 eller maila info@speakersandfriends.se.